Meer licht gewenst op het fietspad Menaam - Dronryp

(bron: LC) Er worden mogelijk lantaarnpalen teruggeplaatst langs het fietspad Menaam-Dronryp.

Die toezegging deed wethouder Lute Pen donderdag in de raad van Menameradiel.

Op de fyts at it kin en mei de auto at it moat

,,Ik bin 60 en dus sûnder rydbewiis. Foaral dat lêste is wichtich. Want mei wol in rydbewiis en in auto foar de doar soe it fêst ek in striid wêze. Ik haw bewust keazen om sûnder rydbewiis troch it libben te gean. Libje sûnder auto hat syn sjarmes. Libje sûnder rydbewiis noch mear. Gjin auto jout beheiningen soenen je sizze, mar foar my jildt dat it útdagingen jout. Altyd op de fyts nei it wurk (15 kilometer) en net ôfhingje litte fan waar, wyn en winter. Moarns gjin kar hawwe om de auto dizze kear mar te pakken makket it makliker. In fyts sa folle mooglik as ferfiermiddel brûke stimulearret ek oaren, is myn erfaring. In kear as fuotbalploech op de fyts nei in útwedstriid, regelmjittich mei oaren op de fyts nei in konsert yn it Bolwerk yn Snits. It bart foaral omdat der minsken sa as ik binne.

Fietsen zijn geen wegwerpartikelen

Uitpuilende fietsen voor het NS-station Leeuwarden foto LC/Jan Spoelstra)

(bron: huisaanhuis.nl / Radboud Droog) De gemeente Leeuwarden moet stoppen met het – te snel – weghalen van fout gestalde fietsen bij het NS-station.
Die oproep doet de Fietsersbond Fryslân naar aanleiding van een artikel in het Algemeen Dagblad van vandaag.
De krant deed onderzoek in de twintig grootste steden in Nederland (Leeuwarden staat 25ste) en constateert een forse groei van het aantal weggeknipte fietsen. In 2013 werden 152.000 tweewielers meegenomen, een toename van 26 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
De Friese fietsersbond adviseert gemeenten om alleen weesfietsen en wrakken weg te halen

WinterFietsElfstedentocht alleen voor echte bikkels

Een fietselfstedentocht in de winter. ,,Alleen voor echte bikkels’’, zegt Eric Lansu van de stichting Friesland Beweegt.

De tocht wordt op zondag 8 februari gehouden, met start en finish in Leeuwarden. De lengte is circa 200 kilometer. Dat is iets korter dan de jaarlijkse fietselfstedentocht op pinkstermaandag, maar dat komt doordat die twee keer Bolsward aandoet.

Inschrijven
Er kunnen maximaal 500 fietsers en steppers meedoen. De eerste 130 aanmeldingen zijn al binnen.

Hoe krijgen we een vergevingsgezind fietspad in Fryslân?

Op een vergevingsgezind fietspad hebben fietsers, en met name ouderen, minder risico op een eenzijdig ongeval. Het Vergevingsgezinde Fietspad heeft op pilot locaties in Sneek, Kampen en Cothen een aantal suggesties uit eerdere enquêtes aangelegd en wil graag uw mening weten. De fietspaden zijn verbreed, belijning is verbeterd en de bermen zijn verbeterd: soms met kunstgras, soms met een betonnen rand langs het fietspad.

Dit onderzoek maakt deel uit van het project het Vergevingsgezinde Fietspad, een samenwerking van o.a. Royal HaskoningDHV, de Fietsersbond, de Rijksuniversiteit Groningen, Provincie Friesland, Provincie Overijssel en Provincie Utrecht. 
Doe mee met de enquête!

Friese Meren kiest voor betonnen fietspaden

Fietsers in De Friese Meren rijden straks niet langer over tegels, maar over beton.

Dat is volgens de gemeente goedkoper in onderhoud. Door boomwortels, zwaar landbouwverkeer en hekkel- en maaiwerkzaamheden verzakken tegels snel. Het steeds herbestraten kost kapitalen.

Bij de eerstvolgende grote opknapbeurt gaan de stenen er uit.  De Fietsersbond pleit al heel lang voor een dichte verhardingssoort op fietspaden. Daarbij heeft de afdeling Fryslan een voorkeur voor beton. Dit heeft als extra voordeel een lage rolweerstand en door de lichte kleur van beton is het ook zichtbaarder in het donker. En daarmee sociaal veiliger en aantrekkelijker. Oud profwielrenner Henk Lubberding noemt als nadeel van beton mogelijke algvorming in het najaar in een lommerrijke omgeving. Dit kan gladheid veroorzaken.

Burgerinitiatief voor fietspad Suwâld Leeuwarden

(Foto: Klaas Rozema)
Fietsers en wandelaars ervaren de Symen Halbeswei en de Rustenburgergweg tussen Suwâld en Leeuwarden als gevaarlijk. Een fietspad ernaast of op z’n minst passeerstroken kan de veiligheid verbeteren.

“It dykje is smel en der wurdt hurd op riden troch it autoferkear. As twa auto’s of in auto en in trekker elkoar tsjin komme, moatte se beide mei te rjochter tsjillen troch de berm. Dat is dan ek wer gefaarlik foar fytsers en fuotgongers. En yn ‘e mist en as it tsjuster

Tunnel Hurdegaryp, veel geld weinig verkeersveiligheid

De provincie heeft besloten om 15,5 miljoen te investeren in een fiets-en autotunnel onder het spoor in Hurdegaryp. Daar komt straks dagelijks alleen nog lokaal verkeer (geschat op 1000 fietsers en 3000 auto’s) doorheen. Dit onder het mom van spoorverkeersveiligheid. Prorail zelf echter vindt de traverse oplossing van 2,7 miljoen voldoende voor haar hoge verkeersveiligheidseisen.

Het verkeersveiligheidsprobleem op spoorwegovergangen is aanwezig, maar valt in risico weg tegen de verkeersonveiligheid op gelijkvloerse kruisingen met 50 en 80 km wegen. Jaarlijks zijn er landelijk gemiddeld 18

Autoweg: "je bent geen dader en je maakt geen slachtoffers"

Vrijheid op de N31 bij Goutum?
De auto sterft uit, als statussymbool en als bezit. Kranten spraken half augustus zelfs van een bloedbad en schreven dat de autoverkoop in Nederland dit jaar lager uitkomt dan in 1969. Kun je dan zonder auto? Bevalt auto’s delen? Fietsen? Openbaar vervoer?
De LC onderzoekt de komende tijd hoe dat bevalt. Als eerste bij Fietsersbond lid Willem Bosma, al vanaf zijn geboorte autoloos.

Leven zonder auto’s is in een land met meer dan 7 miljoen van die voertuigen onmogelijk. Maar leven zonder een eigen auto blijft ook dan een weelde.

Petitie: Geef fietspad terug aan fietsers

Een meerderheid in de Tweede Kamer dreigt de wens van de gemeente Amsterdam en de toestemming van de minister om snorscooters naar de rijbaan te laten gaan, tegen te houden. Of we moeten dit door het tekenen van de petitie: geef fietspad terug aan fietsers.






Tip van Jonny: zo wordt je fiets niet gestolen

(bron: Suksawat) In Leeuwarden worden jaarlijks veel fietsen gestolen.Iedereen komt een keer aan de beurt, maar na het lezen van dit bericht is je fiets een stuk veiliger.

Het zijn vooral junks die meester zijn in het stelen van fietsen. Je ziet ze overdag, in de avond en in de nacht in en rond de binnenstad hun gestolen waar voor een paar euro aan de man brengen.

Who is Jonny 
Maar gelukkig zijn er ook junks die afstand nemen van hun oude leven. Die nu door het leven

Grote opkomst eerste E-bikedag Franekeradeel

De eerste E-bikedag in Franekeradeel is 10 september druk bezocht. Burgemeester Fred Veenstra, ambassadeur Veilig Fietsen, gaf om 9.15 uur bij sporthal De Trije het startsein voor de E-bikedag in Franeker waar 36 70-plussers aan meededen.

Bij de eendaagse cursus leren senioren alle aspecten van de E-bike kennen. De gemeente Franekeradeel zegt het belangrijk te vinden dat senioren in de gemeente met plezier en veilig kunnen blijven fietsen. “Daarom houdt de gemeente samen met het Regionaal

Proef met hardfietsers op de rijbaan in Franekeradeel

De Fietsersbond afdeling Fryslân doet met de gemeente Franekeradeel vanaf woensdag 27 augustus een week lang een proef met een maximumsnelheid op het fietspad. Hardfietsers, meer dan 30 kilometer per uur, krijgen een week lang de mogelijkheid de rijbaan te gebruiken.  Dit heeft tot heel veel ook landelijke media-aandacht geleid.

Het praktijkonderzoek, dat op twee locaties binnen de gemeente Franekeradeel wordt gehouden, omvat een meting voor én tijdens de proef. Op woensdagmorgen 27 augustus onthulde de ambassadeur Veilig Fietsen van Fryslân, burgemeester Veenstra van Franekeradeel, het speciaal ontworpen verkeersbord als start van deze unieke proef op het fietspad Harlingerweg, in Franeker. 

Fietssnelweg onderzoek in Smallingerland

Kopenhagena als voorbeeld

Op initiatief van de VVD fractie in Smallingerland is in maart 2014 een motie Onderzoek Fietssnelwegen door de Raad aangenomen. Het college van Smallingerland gaat nu voortvarend aan de slag gaat met dit onderzoek. Ondanks het feit dat de VVD niet meer in het college zit.

De gemeente Smallingerland stelt een onderzoek in naar de
haalbaarheid

De familie fietsdagen van Jumbo en Campina

 De overzichtskaart met alle routesZin om er met de (klein)kinderen op uit te gaan? Doe mee met de Familie Fietsdagen van Jumbo Supermarkten en Campina op 30 en 31 augustus. De routes zijn gemaakt door de vrijwilligers van de Fietsersbond Routeplanner!

Ook in Fryslân zijn er 9 routes uitgezet.





Friese fietsvrouwen fietsen

Maart 2015, zondag 10.00 uur. Een groep fietsvrouwen haalt herinneringen op van de eerste keer. Weet je nog Piet Paulusma voorspelde een herfstige dag met veel wind en regen en dat voor half augustus…
We startten droog, maar binnen 200 meter kregen we de eerste druppen…
Maar we hadden meer droog dan regen… (toch? Behalve die laatste 10 minuten naar huis)
Hoe hard het ging ‘ berg’ opwaarts bij de Waldwei…
Hoe Nienke toen nog achter de anderen schuilde, maar je had haar een maandje later moeten zien, niet te houden…

Waarom Doutzen Kroes zo mooi blijft

Doutzen Kroes uit Eastermar verloochent haar afkomst niet, wanneer naar haar schoonheid wordt gevraagd.

Hoe blijf je mooi?
‘Het is denk ik een mix van genen en de gezonde levensstijl die ik mijn hele leven heb gehad. Ik moest elke dag 25 kilometer naar school fietsen, er was niet eens een busverbinding en het regende ook altijd. Daarnaast schaatste en trainde ik heel veel. Nu doe ik heel veel ballet met Mary Helen Bowers van Ballet Beautiful. Ik ben dol op haar work-outs en ze heeft zelf ook net een baby gekregen dus ze weet hoe het is als je zwanger bent. Ik vind het nog steeds fijn om getrainde armen en benen te hebben, ook tijdens mijn zwangerschap.’ (bron: Elle magazine)

Het volledige artikel

Toch fietspad langs Skimerwei

Er komt definitief een fietspad langs de Skimerwei tussen Deinum en Leeuwarden. In 2015 is het klaar, zegt gedeputeerde Sietske Poepjes. Het fietspad wordt aangelegd als onderdeel van de gebiedsinrichting aan de westkant van Leeuwarden. Die is nodig in verband met de aanleg van de Haak om Leeuwarden. Binnen dat project is geld genoeg om het pad aan te leggen. Dorpsbelang Deinum is
er blij mee, zo zegt voorzitter Assuerus Jorna. Fietsers worden zo gescheiden van gemotoriseerd
verkeer. (bron: LC)

Eerder hebben inwoners van Deinum, Boksum, Ritsumasyl en Blessum actiegevoerd voor een fietspad naast de nieuwe ontsluitingsweg naar Leeuwarden.

Spectaculaire groei Vrienden op de fiets locaties in Fryslân

In een jaar tijd zijn er bijna 35% meer vrienden op de fiets locaties bijgekomen in Fryslân. Bij vrienden op de fiets kunnen fietsers goedkoop logeren bij mensen thuis. Logies met ontbijt kost € 19,--, kinderen t/m 12 jaar betalen slechts € 9,50. Deze prijs geldt voor alle logeeradressen. Meer informatie is te vinden op de website vriendenopdefiets.nl.


Kaart van vrienden op de fiets locaties in Fryslân

11StedenFiets5daagse gaat van start

Maandag 28 juli gaat de tweede Elfstedenfietsvijfdaagse van start. Om 9.30 wordt het startschot gegeven vanaf het WTC hotel in Leeuwarden voor Etappe 1. De start finish locaties zijn paviljoen de Leyen, Watersportcamping Heeg, camping 't Seleantsje Molkwerum, camping de Zeehoeve Harlingen en de eindfinish op vrijdag 1 augustus bij Café restaurant de Walrus in Leeuwarden.

Voor deze editie is zelfs een apart routeboekje samengesteld met informatie over bezienswaardigheden langs de route.

De elfstedenfietsvijfdaagse wordt georganiseerd door Friesland Beweegt i.s.m. de Fietsersbond Fryslân.
Hoewel we natuurlijk ook gewoon alle Friese 11-Steden aandoen, zal de route verre van traditioneel zijn.

Toch fietstunnels op het Europaplein


Jarenlang lobbywerk is nu eindelijk toch beloond. Er komen toch fietstunnels op het Europaplein. 2 Fietsvriendelijke raadsleden van Groen Links en de overtuigingskracht van Klaas Zwart binnen de eigen PvdA fractie gaven uiteindelijk de doorslag. De nieuwe landelijke "fietsvriendelijke" koers van D'66 was helaas nog niet merkbaar.

Lobbyen voor een fietsveiliger Europaplein

De besluitvorming voor de herinrichting heeft in totaal ongeveer 3,5 jaar in beslag genomen. Dat vereist voor een belangenorganisatie een lange adem. Alle lobby-middelen zijn hiervoor dan ook wel ingezet. Praten met verkeersambtenaren, raadsleden en - fracties, persberichten, wijkverenigingen, aanwezig zijn op informatiebijeenkomsten, mobiliseren betrokkenen uit de omliggende wijken, ingezonden stukjes in de krant en natuurlijk ook vele mailtjes en social media zoals Twitter. Het is niet voor niets geweest.

(ingezonden in LC dd. 30/6/2014)
Het Europaplein, een barrière voor fietsers


720 miljoen heeft de overheid ervoor uitgetrokken om de auto-bereikbaarheid van Leeuwarden  te verbeteren via het programma Leeuwarden-Vrijbaan. Daar zijn tot nu toe door de lokale politiek weinig kanttekeningen bij geplaatst.

Barrière voor fietsers dreigt in Hurdegaryp

Wordt de nieuwe rondweg om Hurdegaryp een fiets-onveilige barrière voor fietsers? Behalve een onderdoorgang onder het spoor, moeten fietsers de nieuwe Rondweg mogelijk via een stoplicht overgang kruisen. De Fietsersbond pleit samen met dorpsbelangen  Hurdegaryp voor het ongelijkvloers kruisen van de nieuwe rondweg. Een alternatieve oplossing wordt nu gezocht door een nieuwe fietspad aan te leggen langs het water aan de westkant van Hurdegaryp, wat de Ryptsjerker Feart verbindt met de waterplas ten Westen van Hurdegaryp. Hier kan het fietspad makkelijker onder de nieuwe rondweg worden aangelegd.

Gemeenten nu echt aan de slag met de fietsverkeersveiligheid

Stijgend aantal ernstig fietsgewonden
Verschillende gemeenten in Fryslân maken nu toch echt werk van de fietsverkeersveiligheid. Minister Schulz van I&M heeft de gemeenten opdracht gegeven om een plan van aanpak op te stellen. Mede op basis van een inventarisatie van fietsknelpunten in Fryslân door de Fietsersbond stellen een aantal gemeenten nu een dergelijk plan op. Zo hebben Achtkarspelen en de Friese Meren alle geïnventariseerde knelpunten benoemd en geprioriteerd. Beperkt budget blijkt nog wel een knelpunt. Vaak wordt de oplossing gezocht in pragmatische oplossingen, zoals bijv. de zichtbaarheid verbeteren van obstakels. Dit kan in

Fietsvrouwen Fryslân van start


Steeds meer vrouwen ontdekken de racefiets. Maar fietsen vaak alleen, omdat heren fietsgroepen vaak te ver of te hard gaan. Fietsvrouwen Friesland organiseert één keer per week een fietstocht van 40 tot 70 kilometer. Tempo: rond de 25 km/u.
Dag: iedere zondag, 10 uur, vanuit Leeuwarden. Mét helm en koffiepauze.

Plaats de Fietsersbond routeplanner op je eigen website

 Naar fietsersbond routeplanner widgetmakerMet de Fietsersbond Routeplanner-widget is het nu voor elk bedrijf / organisatie mogelijk om zijn fietsende bezoekers een (gratis) routeadvies op maat mee te geven. Van en naar elke plek in Nederland. Binnen 5 minuten kan de widget op de contactpagina van uw website staan! Gebruik hiervoor de widget-maker.


Fietsenovernachten in Fryslân

Jan Schippers
Jan Schippers onderhoudt met zijn zoon sinds kort de website fietsenovernachten.nl.
Doel van de website is om eenvoudig en doeltreffend een overnachting te vinden langs één van de vele fietspaden en fietsroutes.



Bonifatiusfietstocht langs vindplaatsen van barmhartigheid

Solidair Friesland organiseerde op zondag 15 juni a.s. een pelgrimsfietstocht tussen Leeuwarden en Dokkum. De fietstocht met als thema ‘Te doen gerechtigheid’ voerde langs de zeven vindplaatsen van barmhartigheid. De pelgrimage wordt georganiseerd in samenwerking met de Fietsersbond en Friesland Beweegt!

De fietstocht startte tussen 7.00 en 7.30 uur bij de Bonifatiuskerk aan de Voorstreek 20. De tocht bestond uit twee gedeeltes, waarvan het eerste (25 km.) eindigde bij de Bonifatiuskapel in Dokkum.

Deinum en Boksum willen veilige fietsverbinding met stad

Via een schrijven aan Provinciale Staten maken de dorpen Deinum en Boksum kenbaar dat ze een veilige fietsverbinding willen met Leeuwarden.

Vandaag, 25-04-2014 staan de dorpsbelangen Deinum en Boksum op de “nieuwe Lochtewei” de nieuwe verbinding van It Holt naar Leeuwarden te bekijken, samen met gedeputeerde Sietske Poepjes. We staan hier om de dorpsgemeenschap Deinum en Boksum te steunen in hun verzoek om deze verbinding veiliger te maken. Dit kan door het aanleggen van een fietspad.

Het landbouwverkeer en het te verwachten sluipverkeer zal deze “nieuwe Lochtewei” er niet veiliger op maken.

Sa graach in fytspaad fan Domwier nei Koldyk

In kritykpuntsje der’t ik perfoarst net neutraal yn stean, mar ik wurd yn Grou langer gek fan de auto’s. Ik kaam dy deis yn út Wergea wei, troch it Leechlân, de Grutte Krite. En dêr wolle jo as fytser sonder fytspaad net wêze fanwegen de oanhâldende auto’s, slûprûte blykber.




Fan Domwier nei Koldyk
Ik woe al jierren, en no noch, sa graach in fytspaad fan Domwier nei Koldyk. Dan is der noch mar in lyts stikje oer sonder fytspaad. (Hjir is dus ek yn de foarige ieu al jûnen en dagen oer diskusearre. Mar 3 akwadukten en 30 asfaltkrollen yn it ramt fan ‘Ruim baan voor blik’ –nei myn idee achterhelle belied fan de foarige ieu- binne makliker te realisearjen as sa’n onnoazel fytspaadsje.

Bussluis Esdoornstraat moet sluipverkeer weren

Op verzoek van de wijk Heechterp Schieringen wordt doorgaand autoverkeer door de Esdoornstraat in Leeuwarden onmogelijk gemaakt. De Esdoornstraat wordt nu heel vaak gebruikt als sluipverkeerroute. Om busverkeer wel toe te laten, is er gekozen voor een bussluis oplossing. Nog niet zo lang geleden is er in de Esdoornstraat een fietser dodelijk verongelukt a.g.v. een veel te hard rijdende automobilist. Het verkeersbesluit is hiervoor de inspraakprocedure ingegaan. Zie ook de notulen van de wijkvereniging.

Waarom fietsen Liwwadders?

Kun jij ons helpen te begrijpen waarom je (al dan niet) fietst in Leeuwarden?
Waarom fietsen Leeuwarders? Wanneer laten ze de fiets juist staan? De antwoorden op die vragen probeert  een internationaal afstudeeronderzoek van de NHL Hogeschool en de Engelse University of Chester te vinden. We gaan in dit onderzoek een vergelijking maken tussen Leeuwarden en het Chester (Engeland). Door deze vergelijking hopen we internationaal beter te begrijpen waarom mensen kiezen voor de fiets. Jij kunt ons hierbij helpen door dit online formulier in te vullen: http://goo.gl/SHvagZ.

Provincie wil grotere rol voor fiets in voor- en natransport

De ketenmobiliteit tussen fiets en openbaar vervoer moet meer gaan concurreren met het autovervoer. Hiervoor is beleid opgesteld door de provincie Fryslân waarin ze aangeven het fietsgedrag te stimuleren en de ketenmobiliteit fiets met openbaar vervoer te willen optimaliseren. Sociale en economische duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de provincie waardoor duurzame modaliteiten meer gestimuleerd moeten worden. Erik de Boer van de NHL opleiding mobiliteit heeft in zijn afstudeerscriptie onderzocht wat een acceptabele fietsafstand is naar een bushalte en aan welke randvoorwaarden moet worden voldaan. Hij heeft een enquête gehouden in de gemeente Dongeradeel. De respondenten gaven de volgende reacties:

Fietsles op verkeersmarkt


Verkeersmarkten zijn bedoeld voor eersteklassers van het voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Sommige scholen kiezen er voor om ook de tweede klassers te laten deelnemen.

Een verkeersmarkt is afgestemd op de beleving van het verkeer van eersteklassers, hun gedrag en de concrete verkeerssituaties waarmee zij te maken hebben. Met de praktische opzet van een verkeersmarkt wordt bereikt dat de leerlingen sneller en grondiger zijn doordrongen van de betekenis van verkeersregels, van de noodzaak deze regels te kennen en van het belang van veilig verkeersgedrag.

Groen Links wint fietsverkiezingsdebat SWF

GroenLinks wint de titel ‘Fietsvriendelijkste partij’ op het Fietsverkiezingsdebat in Sneek. Onder leiding van journalist Asing Walthaus gingen de kandidaatsraadsleden de strijd met elkaar aan op het thema fietsbeleid.

Zwolle als voorbeeld
Voor de pauze was er een interessante presentatie van Ilse Bloemhof van de gemeente Zwolle. Zwolle is genomineerd voor de titel Fietsstad 2014. Ilse deed uitgebreid verslag van alle fietsvriendelijke maatregelen die Zwolle heeft genomen: voorrang op rotondes, een fietssnelweg, regenmeters

Veiligheid betwist van alternatief Europaplein

Alternatief plan Europaplein van Bono Traffics
Sociale veiligheid en verkeersveiligheid botsen
Wat is belangrijker: sociale veiligheid of de veiligheid van fietsers en voetgangers? Dat was een van de discussiepunten, tijdens de presentatie van de plannen van de Vereniging Monument Europaplein. De vereniging liet een alternatief plan maken voor verkeersplein door het bureau BonoTraffics.
Waar het gemeentelijk plan uitgaat van een verhoogde turborotonde met drie fietstunnels,

Fryslân populaire fietsprovincie

Friesland is een populaire bestemming voor fietsers en wandelaars. Dit blijkt uit het onlangs gepresenteerde Continu Vakantie Onderzoek (CVO) van het NBTC-Nipo. De Friese Wouden heeft hier de laatste jaren op ingespeeld. Er zijn aantrekkelijke nieuwe fiets- en wandelroutes bedacht, bijpassende evenementen georganiseerd en rustpunten gecreëerd waar je de historie kunt beleven en de streek kunt proeven, aldus Tineke de Groot, aanjager Toerisme en Recreatie in de Friese Wouden. Friesland is een populaire fietsprovincie. 51% van de bezoekers aan Friesland pakt de fiets, het hoogste percentage van alle provincies. Het Nederlandse gemiddelde ligt op 29%.

17 april fietsveiligheidsdag in Heerenveen

Op donderdag 17 april 2014 organiseert het ROF een inspirerende bijeenkomst. Deze dag is bedoeld voor bestuurders en ambtenaren die zich bezighouden met de fietsveiligheid in hun gemeente. Het doel is om inspiratie op te doen voor de gemeentelijke fietsveiligheidsplannen. De bijeenkomst is bij Batavus in Heerenveen.



Nieuwe raad Smallingerland wil meer fietsenstallingen

Fietsers in Drachten en omstreken kunnen zich verheugen op extra stallingen en zelfs eigen
snelwegen richting Leeuwarden en Groningen. Die voorspelling kon maandagavond worden gedaan na het debat op basis van stellingen, dat de Fietsersbond in het verkeerseducatiecentrum op touw had gezet.

Fietsparkeeronderzoek Smallingerland
Fietsparkeercijfers Smallingerland
Nuances genoeg, maar anti-fietspartijen laten de raadsverkiezingen in Smallingerland kennelijk aan zich voorbijgaan. Toch is de gemeente nog lang geen fietswalhalla, aldus onderzoek van de bond. Vooral bij busvervoersknooppunten en winkels schort het aan goede stallingsruimte, in het Drachtster cultuur- en vermaaksgebied is de outillage naar landelijke maatstaven zelfs slecht.

Misschien opgejuind door een lezing over de succesvolle fietspolitiek van Zwolle ging er een golf

Fietsparkeervoorzieningen in Fryslân: matig tot slecht

Uit een door de Fietsersbond uitgevoerd fietsparkeeronderzoek in 6 Friese gemeenten is de conclusie dat deze voor alle onderzochte gemeenten onder de norm zijn. De onderzochte gemeenten zijn Smallingerland, Friese Meren, SúdWest Fryslan, Dongeradeel, Heerenveen en Ooststellingwerf.

In alle gemeenten zijn bij het merendeel van de publiek aantrekkende bestemmingen kwantitatieve en/of kwalitatieve tekortkomingen aan de fietsparkeerlocatie geconstateerd. Bij 60% van de locaties schiet de capaciteit van de voorzieningen tekort. Bij driekwart van de locaties ontbreken bij de rekken een goed bereikbare aanbindmogelijkheid. Reeds veel eerder constateerde het Ministerie van Binnenlandse Zaken in zijn Plan van Aanpak Fietsdiefstal al dat

Ferlet fan fytsdosinten

De fytsskoalle fan it Fytsersbûn siket betûfte fytsers dy't fytsdosint wurde wolle. Kandidaten krije in oplieding fan twa dagen. Doel fan de lessen is om dielnimmers better fytsen te learen, mar ek om ferkearsynsicht, fertrouwen en wille yn it fytsen te krijen of te hâlden. Minsken dy't les krije kinne, binne skoalbern, âlderen, bûtenlânske studinten en nije ynwenners fan ús lân.


PvdA pleidooi voor landwegheffing voor vrijliggende fietspaden

Onderhoud wegen
Gemeenten hebben meestal de verantwoordelijkheid voor de aanleg en het onderhoud van plattelandswegen. Vaak zijn die wegen in de vorige eeuw aangelegd als gevolg van een ruilverkaveling. Toen ging men nog uit van een maximale belasting van twaalf ton per transport en van een voertuigbreedte van 2,50 meter.
Hoe anders is de situatie nu: de tankauto’s die melk van boerderijen naar fabrieken brengen of de vrachtwagens met suikerbieten hebben

Elfsteden Fietsvierdaagse krijgt extra dag

Op weg naar Stavoren
In samenwerking met de Fietsersbond heeft Stichting Friesland Beweegt de bekende Elfsteden Fietsvierdaagse nieuw leven ingeblazen. In 2013 is een succesvolle pilot van deze tocht der fietstochten verreden, met direct al een internationaal deelnemersveld. Op veler verzoek start hij hij dit jaar op 28 juli als vijfdaagse.

De opzet van de Elfsteden Fietsvijfdaagse is niet alleen om alle Friese steden aan te doen, maar ook om de diversiteit van het landschap te tonen.

Fietsverkiezingsdebatten in SúdWest Fryslân en Smallingerland

Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart organiseren de Friese afdelingen van de Fietsersbond Súdwest-Fryslân en Smallingerland een fietsverkiezingsdebat.

De bedoeling is dat kandidaat-raadsleden met elkaar in discussie gaan over een aantal stellingen. Bijv. of er een fietssnelweg moet komen van Drachten en Sneek naar Leeuwarden bijvoorbeeld.

Littenseradiel: overal 60 km/uur buiten de bebouwde kom

De Friese gemeente Littenseradiel gaat met één besluit op alle wegen buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid instellen van 60 km/uur. In totaal gaat om zo’n 40 wegvakken.

Littenseradiel telt slechts 10.000 inwoners, maar de gemeente bestrijkt wel een oppervlak van 130 km2, met veel erftoegangswegen. Het zijn wegen met gemengd langzaam verkeer en gemotoriseerd verkeer, zonder rijrichtingscheiding en meestal zonder gescheiden fietspaden.

Om grote verschillen in snelheid tussen de beide verkeerssoorten te voorkomen moet de snelheid van het gemotoriseerde verkeer omlaag. Daarom wordt op erftoegangswegen buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid van 60 km/uur ingesteld. Op verschillende wegen in de gemeente is de maximumsnelheid al van kracht.

Gratis fietsvakantie in Fryslân


Internationale fietsgemeenschap
Hebben we in Nederland de populaire vrienden van de fiets adressen, waar fietsreizigers voor een schappelijke prijs kunnen overnachten, internationaal kan je als fietser nu terecht bij de Warm Showers community. Hier zijn de overnachtingen zelfs gratis. Ook in Fryslân hebben zich inmiddels een aantal mensen aangesloten.


Gemeenten moeten van de Minister meer doen aan fietsveiligheid


Beleidsimpuls
Vanwege het toenemend aantal gewonden en doden in het verkeer, heeft het ministerie van IenM in 2013 de Beleidsimpuls Verkeerveiligheid vastgesteld, met focus op (oudere) fietsers, jonge bestuurders en gedrag. Een van de maatregelen uit de Beleidsimpuls is het opstellen van lokale aanpakken veilig fietsen.

Mede op basis van de inventarisatie naar fietsknelpunten uitgevoerd door vrijwilligers van de Fietsersbond in Fryslân, kan door de gemeenten een plan van aanpak worden gemaakt. Hiertoe is een landelijk modelaanpak veilig fietsen ontwikkeld.


Fietsen voor Serious Request

Eind december stond Leeuwarden en eigenlijk heel Fryslân op zijn kop door de komst van Serious Request. Veel geld is er binnen gehaald door heel veel initiatieven en activiteiten. Ook fietsen was een populaire activiteit. Zo zijn o.a. een winter-elfstedenfietstocht, een fietstocht van Den Haag naar Leeuwarden en niet te vergeten de eerste 11dorpenfietstocht voor lagere scholen in Leeuwarden georganiseerd.



Vrijwilligers brengen duizenden fietsknelpunten in kaart

Het afgelopen jaar hebben vele vrijwilligers zich ingezet om de fietsknelpunten in de provincie Fyslân in kaart te brengen. Hiertoe werden ze uitgerust met GPS camera's. Dit heeft geleid tot een paar duizend foto's van knelpunten.

De aanleiding van dit onderzoek is het inzicht dat het aantal eenzijdige ongevallen voor fietsers de laatste tijd toeneemt. Eenzijdig houdt in dat er niemand anders bij betrokken is. Slecht wegdek, stoepranden, paaltjes, boomwortels, versmallingen in fietspaden en hekjes zijn een aantal belangrijke oorzaken hiervan.

Fietsverlichting op VO scholen redelijk in orde

De laatste weken van het jaar en de eerste van het nieuwe jaar is de fietsverlichtingscampagne "IkWilJeZien" op diverse scholen in het voortgezet onderwijs geweest.

's Morgens in het donker was goed te zien, wie zonder fietsverlichting fietste. Zij kregen dan snel een lichtje gemonteerd. Iedereen kreeg een hip "IkWilJeZien" armbandje uitgedeeld. Ongeveer 1 op de 10 scholieren fietste zonder werkende fietsverlichting.