Gemeenten nu echt aan de slag met de fietsverkeersveiligheid

Stijgend aantal ernstig fietsgewonden
Verschillende gemeenten in Fryslân maken nu toch echt werk van de fietsverkeersveiligheid. Minister Schulz van I&M heeft de gemeenten opdracht gegeven om een plan van aanpak op te stellen. Mede op basis van een inventarisatie van fietsknelpunten in Fryslân door de Fietsersbond stellen een aantal gemeenten nu een dergelijk plan op. Zo hebben Achtkarspelen en de Friese Meren alle geïnventariseerde knelpunten benoemd en geprioriteerd. Beperkt budget blijkt nog wel een knelpunt. Vaak wordt de oplossing gezocht in pragmatische oplossingen, zoals bijv. de zichtbaarheid verbeteren van obstakels. Dit kan in
sommige gevallen door het aanbrengen van een inleidende markering of door het aanbrengen van een opvallende kleur.

Leeuwarden
Naast de geinventariseerde knelpunten heeft Leeuwarden ook een analyse gemaakt van de gevaarlijke kruispunten. Hier zijn dertien locaties uitgekomen, waar meer dan elders ongevallen plaatsvinden.

Fietsnota Smallingerland
Het verzoek van de minister en de inventarisatie van de knelpunten is voor Smallingerland aanleiding geweest om een eerste fietsnota op te stellen. Samen met maatschappelijke partners als de ANWB, Fietsberaad en de Fietsersbond is een workshop gehouden over de in de fietsnota op te nemen aandachtsgebieden.

Fietspaaltjes
Het verwijderen van fietspaaltjes is voor een aantal gemeenten een haalbare maatregel. Dit levert veel meer fietsveiligheid op, terwijl de kosten beperkt zijn en op termijn zelfs voordelig. Zo wil SudWest Fryslân en ook Leeuwarden drastisch gaan snoeien in de fietspaaltjes. Ook wethouder Boerema van Kollumerland had de ambitie om hier mee aan de gang te gaan.

De knelpunten
De door de Fietsersbond geïnventariseerde fietsknelpunten zijn hieronder per regio en thema uitgesplitst. De links openen de betreffende kaarten met de van het knelpunt gemaakte foto.
NOF (Noord Oost Fryslân)
50 km. kruispunten: NOF (Noord Oost Fryslân)
ZOF (Zuid Oost Fryslân)
50 km. kruispunten: ZOF (Zuid Oost Fryslân)
FrM (Friese Meren)
50 km. kruispunten: Friese Meren
SWF (SudWest Fryslân)
50 km. kruispunten: SWF (SudWest Fryslân)
NWF (NoordWest Fryslân)

50 km. kruispunten: NWF (NoordWest Fryslân)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten