WinterFietsElfstedentocht alleen voor echte bikkels

Een fietselfstedentocht in de winter. ,,Alleen voor echte bikkels’’, zegt Eric Lansu van de stichting Friesland Beweegt.

De tocht wordt op zondag 8 februari gehouden, met start en finish in Leeuwarden. De lengte is circa 200 kilometer. Dat is iets korter dan de jaarlijkse fietselfstedentocht op pinkstermaandag, maar dat komt doordat die twee keer Bolsward aandoet.

Inschrijven
Er kunnen maximaal 500 fietsers en steppers meedoen. De eerste 130 aanmeldingen zijn al binnen.
,,We willen een zo groot mogelijke verscheidenheid, dus ook atb’s en ligfietsers zijn welkom’’, aldus Lansu. De steppers starten om half zes ’s ochtends, de fietsers om half acht.

Friesland Beweegt organiseert de tocht op aandringen van de Fietsersbond. Die zit in de organisatie van het internationale Winter Cycling Congres, dat van 10 tot 12 februari in Leeuwarden wordt gehouden. ,,We wilden rond dat congres iets leuks doen’’, zegt Kees Mourits van de Fietsersbond.
Slecht weer en kou mogen geen excuus zijn niet mee te fietsen. ,,Het is altijd fietsweer. Je kunt je er op kleden.’’

Alleen als de echte schaatselfstedentocht wordt gehouden of wanneer het onverantwoord slecht hondenweer is, gaat de tocht niet door. De route van de tocht is niet met bordjes uitgepijld, maar als gpsbestand van internet te halen. Voor wie geen eigen gps-apparaat heeft: er zijn er 140 gratis beschikbaar.

Voor wie 200 kilometer te lang is, bestaat de mogelijkheid om alleen de lus door de Zuidwesthoek te doen. Die is 90 kilometer lang en begint in Sneek. Deelnemers krijgen allemaal een stempelkaart en een elfstedenkruisje.

Het Winter Cycling Congres vindt elk jaar plaats in een land waar het nog echt winter is. Plannenmakers uit vele landen komen bij elkaar om te praten over hoe ze het fietsen in de winter kunnen bevorderen. Het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Friesland is deze keer gastheer. (bron: Leeuwarder Courant)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten