Veiligheid betwist van alternatief Europaplein

Alternatief plan Europaplein van Bono Traffics
Sociale veiligheid en verkeersveiligheid botsen
Wat is belangrijker: sociale veiligheid of de veiligheid van fietsers en voetgangers? Dat was een van de discussiepunten, tijdens de presentatie van de plannen van de Vereniging Monument Europaplein. De vereniging liet een alternatief plan maken voor verkeersplein door het bureau BonoTraffics.
Waar het gemeentelijk plan uitgaat van een verhoogde turborotonde met drie fietstunnels,
kenmerkt het alternatief zich door gelijkvloerse oversteekplaatsen waar fietsers en voetgangers voorrang hebben. Volgens Mente Bonestroo van BonoTraffics is zijn ontwerp veel beter voor een soepele doorstroming. De gemeente gaat volgens Bonestroo uit van ,,verouderde gegevens, valse prognoses en absurde getallen”. Bovendien wordt de monumentale kwaliteit van het Europaplein verwoest en is zijn eigen plan ook nog eens tien miljoen euro goedkoper.

Ouders met kinderen willen liever fietstunnels
Veiligheid Bonestroo nam drie kwartier voor het afbranden van het gemeentelijk plan en twintig minuten voor de presentatie van zijn eigen plan. Maar niet alle bezoekers waren overtuigd. De Vereniging Monument Europaplein beweert dat er in de omliggende wijken enkel weerstand bestaat tegen het gemeentelijke plan. Een bewoner uit de Schrijverswijk gaf aan dat zijn wijk daar juist vóór is. ,,Maar we worden overschreeuwd door de vereniging.”

Zijn de tunnels wel sociaal onveilig?
De tunnels zijn volgens Bonestroo en de vereniging ,,sociaal onveilig”. Maar, betoogde een andere bewoner: ,,Ik wil dat mijn kinderen veilig het plein over kunnen. Dus ik wil tunnels.” Kees Mourits van de Fietsersbond: ,,Over onveiligheid van de nieuwe tunnels onder het Drachtsterplein hebben wij geen klachten ontvangen.”
Maar de Vereniging Monument Europaplein kreeg ook bijval. Op het moment dat de sociale onveiligheid werd benadrukt klonk er bij een groot deel van het publiek instemmend gemompel. En het feit dat in de gemeentelijke variant de woonwijken niet direct meer op het plein zijn aangesloten, zorgt voor onrust. ,,Ik weet niet hoe ik straks thuis moet komen.” De vereniging zegt daarnaast meer dan duizend steunbetuigingen te hebben. (Patrick van ’t Haar Friesch Dagblad)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten