Ineens met de fiets naar school

Jaarlijks is er een piekje in verkeersongevallen in september en oktober. Dat is te wijten aan brugklassers die voor het eerst naar de middelbare school gaan.

(bron LC)
Kees Mourits van de Fietsersbond, regio Friesland, noemt het ,,cold turkey”. Een derde van de basisschoolkinderen wordt met de auto naar school gebracht, terwijl dat op de middelbare school ineens niet meer gebeurt.

Afstand kan de reden niet zijn om kinderen met de auto naar school te brengen. Het Kennisplatform Verkeer en Vervoer berekende dat negen van de tien leerlingen op loopafstand van de basisschool wonen (1 kilometer) en bijna iedereen op fietsafstand (2 kilometer).


Meetbaar veiliger
Op de middelbare school wordt dat anders. ,,Daar wil je niet door je ouders gebracht worden”, beschrijft Mourits. Leerlingen fietsen er zelfstandig heen, maar omdat ze niet allemaal het fietsen gewend zijn, laat hun verkeersinzicht te wensen over en gebeuren er ongelukjes. Onderzoeksbureau SOAB heeft tien redenen op een rij gezet, waarom niet-fietsen slecht is (zie hiernaast).

Mourits verwijst naar allerlei onderzoek om zijn stelling te onderbouwen dat schooljeugd meer moet fietsen. Onlangs is een schoolfietsplan gelanceerd om dat voor elkaar te krijgen. Eerder deze maand was er in dat kader een racefietsclinic voor Leeuwarder scholieren, gisteravond begon de eerste fiets-avondvierdaagse van Leeuwarden, die tot en met donderdag doorgaat.

Onderzoekers gaan ervan uit, dat onterechte angst van ouders dat hun kinderen wat zal overkomen een belangrijke rol speelt. Terwijl het verkeer in Nederland meetbaar veiliger is geworden. Het aantal kinderen dat omkwam in het verkeer neemt geleidelijk af: in 1990 waren dat er 85, in 1999 61 en in 2009 35. Oudere fietsers lopen veel meer risico. En gek genoeg bleek uit onderzoek van de Grontmij in Haren, dat veel ouders in principe wel bereid zijn hun kinderen met de fiets naar school te brengen.

(De fietsavondvierdaagse start tussen 18 en 19 uur bij sportkantine 't Leeuwenhonk aan Kalverdijkje 64 in Leeuwarden. Ook niet-scholieren kunnen meefietsen).

Ervaring in het verkeer
Onderzoeksbureau Soab in Breda somde in een onderzoek tien redenen op, waarom het niet wenselijk is kinderen met de auto naar school te brengen.

1. minder contact met buurtgenootjes
2. minder lenig
3. mindere conditie
4. meer moeite met het oplossen van onderlinge ruzie
5. minder goed eten en slapen
6. groter risico op astmatische klachten
7. meer overgewicht
8. minder fietsvaardigheid
9. minder verkeerservaring
10. vanaf de achterbank ontdek je niets, lopend en fietsend een heleboel.

(TEKST: ASING WALTHAUS FOTO: NIELS WESTRA)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten