Park&Bike Locaties in Leeuwarden breiden uit

In en rond Leeuwarden zijn vier nieuwe Park & Bike-locaties in gebruik genomen. Dat gebeurt nadat de eerste locatie in Goutum al enige tijd vol zit.

Goutum startte met 30 fietskluizen. Dat aantal werd eind 2014 uitgebreid met nog eens 20 kluizen. Werknemers van de circa vijftig werkgevers die aangesloten zijn bij Leeuwarden Vrij-Baan kunnen gratis hun auto parkeren en kosteloos een toegangspas
aanvragen voor een willekeurige gedeelde fietskluis met Vrij-Baan fiets.

Bedrijven kunnen ook eigen kluizen inclusief fiets huren. Friesland Campina is één van de belangrijkste trekkers van het project door 15 bedrijfskluizen af te nemen, die gebruikt worden in combinatie met de Positive Drive app die het gebruik van de fietsen monitort.

Een bedrijf betaalt €400,- per medewerker om mee te doen. Daarvan is €300,- voor de kluishuur en €100,- voor het gebruik van de fiets. Als de medewerker minimaal 100 keer per jaar de fiets gebruikt, krijgt het bedrijf of de medewerker de fiets in eigendom.

Bureau &Morgen, dat de werving van deelnemers begeleidt, stelt dat die kosten zich laten terugverdienen doordat gezonde werknemers minder verzuimen en men kan besparen op parkeervoorzieningen bij het bedrijf.

De gemeente Leeuwarden moet nu nog geld op toeleggen op de Park & Bike Goutum en de nieuwe locaties op Wiarda, Hemriksein, WTC, en het Kalverdijkje. Men streeft er echter naar om het concept in 2018 zelfvoorzienend te maken, bijvoorbeeld door inkomsten te genereren uit sponsoring (de kluizen kunnen in de bedrijfskleuren worden gespoten) en de verhuur van de kluizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten