Rijdt de Speed Pedelec echt zo hard? Meet mee!

De speed pedelec is een elektrische fiets die in theorie 45 km/u kan rijden. De tweewieler trekt veel aandacht in de media. Door het snelheidsverschil met het overige fietsverkeer is men bang dat het voertuig voor gevaarlijke situaties gaat zorgen. Daarom zijn er al verschillende maatregelen voorgesteld om dit te ondervangen en wordt de speed pedelec vanaf 2017 als brommer beschouwd.

Een gevaar of een zegen
Er is echter weinig kennis over en praktijkervaring met het voertuig om maatregelen op te baseren. Hoe hard wordt er in het echt op gereden? Wordt er bijv. buiten de kom harder gereden dan erbinnen? Past de Pedelecer zijn snelheid aan op het moment dat het druk is of het fietspad smaller wordt? We weten het niet. Misschien zijn de bedachte maatregelen wel onterecht. Dit kan ten koste gaan van de potentie van de Speed Pedelec. Het is een vervoersmiddel wat mogelijk antwoord biedt op verschillende mobiliteitsvraagstukken. Het voertuig is namelijk stil, energiezuinig, stoot geen uitlaatgassen uit, neemt weinig ruimte in en houd je toch in beweging.

Rijd je op een Speed Pedelec, doe dan mee aan het onderzoek
Ruben de Bruijne, vierdejaarsstudent Mobiliteit van de NHL hogeschool in Leeuwarden, doet onderzoek naar het gebruik en de verkeersveiligheid van de speed pedelec. Gebruikers van het voertuig worden verzocht om de enquête in te vullen op www.speedpedeleconderzoek.nl.

Ook zoekt hij mensen die mee willen doen aan een eenvoudig praktijkonderzoek waarbij Pedelecers ritten opnemen met hun smartphone. De gebruiker krijgt hierover meer informatie na het invullen van de enquête.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten