Brede banden rollen beter dan dunne

Fietsfabrikanten willen er nog niet zo aan, maar brede banden zouden voor stadsfietsen veel beter zijn. Ze bieden meer comfort en snelheid.

In het najaarsnummer van de Vogelvrije Fietser dat begin oktober uitkomt, staan de resultaten van onze bandentest. Hieronder een videoverslag van de Bandentest. TestKees heeft naast de brede banden ook de gewone banden voor stadsfietsen getest op rolweerstand en lekbestendigheid. Word lid en ontvang de testen altijd thuis. (bron: vogelvrijefietser.nl)

Louw Bijma uit Hijum fietst van Coast to Coast

Louw Bijma fietste afgelopen zomer vanuit Vancouver Canada naar Washingston DC in de USA. Hij hield van de tocht een dagboek bij, die door zijn broer werd geplaatst op de site van de fietsclubstiens. Hieruit een stukje:

Vrijdag 26 juni mail om 4.47 u Ned. tijd. Vandaag vanaf Steamboat Springs zeer zware klim van plm. 18 km over Rabbitsear Pass. Hier is de waterscheiding van Amerika. Vanaf hier stromen de rivieren niet meer westwaarts, maar naar het Oosten. Dit heet hier de Continental Divide. Tijdens de klim werd ik ingelopen door een groep racefietsers die begeleiding hadden van twee vrouwen met auto.

Fietsvrouwen Friesland in het nieuw

Het kon natuurlijk niet lang uitblijven. De fietsvrouwen Friesland hebben inmiddels ook een geheel eigen fietstenue ontworpen met een eigen logo en sponsoren. Het logo is ontworpen door Pieter Dijkstra.

Elke zondagochtend om 10.00 uur en soms ook doordeweeks fietsen de fietsvrouwen een tocht van tussen de 40 en 65 km. Afhankelijk van weer, wind, zin en afstand wordt er soms ook een koffiepauze ingelast. Zoals afgelopen zondag bij de Posthoorn in Dokkum (zie foto hieronder).

De fietsvrouwen staan hiermee misschien ook wel symbool voor het lokale en regionale economische belang van fietsen. Niet voor niks is bikenomics het thema van de fietsstadverkiezing volgend jaar.

Pontjesroute 8 van Grou onderdeel Duurzaamheidsbeurs Grou

Op zaterdag 10 oktober a.s. vindt in het Aquaverium te Grou van 10 tot 17 uur de eerste beurs ‘Grou Koerst Duurzaam’ plaats. Fietsersbond Leeuwarden zal aanwezig zijn met een stand, een fietsparcours en organiseert ism de stichting Friesland Beweegt een pontjesfietsroute via o.a. de Alde Feanen.

Tusken de Boorne en de Zwette
Een prachtige tocht langs fietsknooppunten door de Alde Feanen en via de pontjes terug naar Grou. Speciaal voor deze tocht zijn ze nog een dag extra in de vaart. U kunt kiezen uit de pontjesroute van 41 km en een Westelijke lus Tusken de Boorne en de Zwette zonder pontjes van 36 km. Deze voert veelal over prachtige fietspaden in de omgeving, waarbij u zich zult afvragen, waarom u hier nooit eerder bent geweest. Uiteraard kunt u ook de volledige 8 van Grou fietsen.
Syb Zeinstra

Fiets ondergeschoven kindje in Heerenveen

Binnen de gemeente Heerenveen zijn wij al enige tijd bezig met het inventariseren van knelpunten voor fietsers. We zijn de afdeling Heerenveen van de Fietsersbond, regio Fryslân. De fietser is volgens ons het ondergeschoven kindje in het Heerenveense verkeer. Er zijn bijvoorbeeld enkele semi-doorgaande fietsroutes, maar vrijwel nergens heeft de fietser voorrang. Hoog tijd dus om de fietsroutes ook bij de inventarisatie te betrekken. Het gemeentelijk vervoersplan stamt uit 2005 en is volgens ons aan herziening toe. We willen graag meedenken ter verbetering van de positie van de fietser.
Wij hebben meerdere knelpunten beschreven. Hieronder staan enkele. We zouden graag met meerdere fietsers(verkeersdeelnemers) willen overleggen.

Wie wil meehelpen aan een fietsvriendelijke gemeente Heerenveen?

Lauwersland Fietsvierdaagse verloot Ebike

Zaterdagmorgen 19 september werd bij Wiersma fietsen in Buitenpost een elektrische  Batavus fiets uitgereikt aan de fam. R van der Land uit Buitenpost. Dit jaar was het voor de zestiende keer dat de Lauwersland Fietsvierdaagse van Burum werd verreden.

Donderdagmiddag 9 juli werd er door sponsoren een fiets verloot van de fietsvierdaagse van Burum en dit keer ging de fiets naar de fam. R van der Land die natuurlijk zeer blij en verrast waren en ze verzekerden de fietsclub volgend jaar weer mee te zullen doen!
(bron: RTV NoordOost-Friesland)

Rijdt de Speed Pedelec echt zo hard? Meet mee!

De speed pedelec is een elektrische fiets die in theorie 45 km/u kan rijden. De tweewieler trekt veel aandacht in de media. Door het snelheidsverschil met het overige fietsverkeer is men bang dat het voertuig voor gevaarlijke situaties gaat zorgen. Daarom zijn er al verschillende maatregelen voorgesteld om dit te ondervangen en wordt de speed pedelec vanaf 2017 als brommer beschouwd.

Een gevaar of een zegen
Er is echter weinig kennis over en praktijkervaring met het voertuig om maatregelen op te baseren. Hoe hard wordt er in het echt op gereden? Wordt er bijv. buiten de kom harder gereden dan erbinnen? Past de Pedelecer zijn snelheid aan op het moment dat het druk is of het fietspad smaller wordt? We weten het niet. Misschien zijn de bedachte maatregelen wel onterecht. Dit kan ten koste gaan van de potentie van de Speed Pedelec. Het is een vervoersmiddel wat mogelijk antwoord biedt op verschillende mobiliteitsvraagstukken. Het voertuig is namelijk stil, energiezuinig, stoot geen uitlaatgassen uit, neemt weinig ruimte in en houd je toch in beweging.

Rijd je op een Speed Pedelec, doe dan mee aan het onderzoek

Proef mei feiliger bermstrepen foar fytspaden

Op in fytspaad tusken Snits en Jutryp rint in proef om ynsjoch te krijen yn feiliger fytsen. De Ryksuniversiteit Grins lit dêr proefpersoanen fytse mei in kamera op 'e fyts. De fytsers witte net krekt wêr't it de ûndersikers om giet.

Yn it fytspaad binne ferskillende bermstrepen oanbrocht. Der binne stikken mei giele strepen dy't ljocht jouwe yn it tsjuster en der is in stik mei in soarte fan fyn grint. De ûndersikers wolle witte wat it meast effektyf is om ûngelokken foar te kommen.

De útkomst fan it ûndersyk is mei-bepalend foar hoe't fytspaden der yn de takomst útsjogge sille.
Omrop Fryslân heeft er een video van gemaakt.

Op Skimerwei worden fietsers gescheiden van landbouwverkeer

Maandag 21 september is gestart met de  werkzaamheden voor het aanleggen van het fietspad langs de Skimerwei. Deze parallelweg ligt langs de nieuwe Westelijke invalsweg tussen Leeuwarden en Deinum. Nu maken zowel fietsers als landbouw- en lokaal autoverkeer gebruik van de weg. Dit zou tot onveilige situaties kunnen leiden. Straks hebben de fietsers hun eigen weg.

Werkzaamheden
Het werk begint met het aanbrengen van een grote hoeveelheid zand.

Faillisement Burggraaf leidt tot kortere fietsroute langs het spoor

Dinsdag 22 september is het nieuwe fietspad tussen Leeuwarden en de dorpen Boksum en Jellum open gegaan. Dit nieuwe fietspad is een kortere route als alternatief van het huidige fietspad langs de Newtonweg en de Hendrik Algraweg.

Het nieuwe fietspad ligt parallel langs de spoorlijn Leeuwarden/Sneek tussen de Ljochtewei en de Boksumerdyk. In de eerdere plannen kwam dit fietspad niet voor. Door het faillissement van Burggraaf kwam hun grond langs het spoor weer beschikbaar. Adequaat handelen van de gemeente Leeuwarden, zorgde ervoor dat het fietspad langs het spoor kon worden doorgetrokken. Behalve een fraaiere route is deze nu ook 400 meter korter.


Elfstedentocht met handicap

 Onlangs werd er door mijn broer Bas gevraagd of ik interesse had in een rondje Friesland, om de elfstedentocht te fietsen. Dat leek mij wel een leuke uitdaging en ik antwoordde met “ja”. Wel mits het aantal kilometers per dag niet te gek zou zijn. Gezien mijn handicap is maximaal 40 km per dag voldoende. Ook moesten de overnachtingen goed geregeld zijn. Allemaal punten die hij zou oppakken en goed ging invullen om het uitstapje tot een succes te laten worden. We besloten uiteindelijk om op woensdag 1 juli te vertrekken.  Lees meer over het verloop van de tocht op het blog van reisgraag.

Fietsknelpunten oplossen en de Buorren in Berltsum verfraaien

Nadat vijf jaar geleden de riolering in de Buorren in Berltsum kwam, is deze straat ernstig verzakt. Dit veroorzaakt grote knelpunten voor fietsers en wandelaars. Door de verzakkingen is randvorming ontstaan waar fietsbanden tegenaan kunnen komen en valpartijen kunnen ontstaan. Ook zijn er hobbels en bobbels op trottoirs ontstaan, zodat veel oude bewoners naar de grond kijken om niet te vallen.


Integrale aanpak

App de fiets: het grootste fietsonderzoek ooit

14 september is het zover: de start van Nederlands grootste fietsonderzoek ooit, mede geïnitieerd door de Fietsersbond. Met zoveel mogelijk fietsers gaan we een week lang al onze fietsbewegingen in kaart brengen. Door App de Fiets-app te downloaden doe je automatisch mee aan de FietsTelweek. Je hoet verder niets aan of uit te zetten.

Meten. Weten. Verbeteren.
Meedoen aan het grootste fietsonderzoek ooit is zo makkelijk en leuk als fietsen zelf. Want we hebben een speciale onderzoeks app ontwikkeld. De app meet welke routes je fietst, hoe lang je erover doet en waar bijvoorbeeld de grote vertragingen zijn. Dat is belangrijk om te meten. Want hoe meer we straks weten, hoe beter we ons fietsnetwerk kunnen verbeteren.

Maak kans op 1 van de 20 fietsen!