Is herinrichting Oosterpoort Sneek fietsvriendelijker?

De driesprong Leeuwarderweg – Jousterkade – Prins Hendrikkade wordt vervangen door een shared Space-achtige minirotonde met dezelfde uitstraling als de rotonde bij het Vismarktplein.

De rijbaanbreedte wordt 6,5 m. vergelijkbaar met de Prins Hendrikkade. Daarnaast is er (in theorie) geen dominante groep verkeersgebruikers en hebben fietsers, automobilisten en voetgangers voetgangers net zo veel rechten. Door het karakter van doorgaande verkeersweg echter weg te nemen in het nieuwe plan denken deskundigen dat een en ander een snelheidsremmend effect zal hebben op het autoverkeer.




Rotonde Normandiaplein

In het conceptplan verandert de  huidige kruising Leeuwarderweg naar het Normandieplein in een rotonde. In het ontwerp wordt dit helaas nog geen fietsers voorrang rotonde.


Bovenstaand door het college van Burgemeester en Wethouders vastgestelde ontwerp ligt gedurende 6 weken ter inzage. Binnen deze periode kunnen zienswijzen worden ingediend. Na afloop van de inzagetermijn worden alle zienswijzen beoordeeld en van een reactie voorzien. Als een zienswijze daar aanleiding toe geeft zal het plan worden gewijzigd. Vervolgens wordt het definitief ontwerp en het bijbehorende verkeersbesluit ter vaststelling aan het college van burgemeester en wethouders voorgelegd. Het definitief ontwerp is de basis voor de verdere planuitwerking en de uitvoering.
Planning

2013  Maart-april: ter inzage termijn voorlopig ontwerp
Mei: beoordeling zienswijzen en eventuele aanpassing plan
Juni: vaststelling definitief ontwerp
Oktober: plan uitvoeringsgereed
November/december: start uitvoering (wordt afgestemd op afronding werkzaamheden Lemmerweg)
2014  December afronding werkzaamheden (streefdatum)

1 opmerking:

  1. Sneek – De gemeente is van plan het gebied Oosterpoortsbrug-Jousterkade-Leeuwarderweg (tot aan de Jachthavenstraat) op de schop te nemen omdat de driesprong op vele facetten niet meer voldoet aan de eisen van deze moderne tijd. Zo zijn de verkeerslichten afgeschreven en moet de riolering worden vervangen. Daarnaast dient er groot onderhoud te worden gepleegd aan zowel wegen als fietspaden.

    Ondanks de stadsrondweg-Oost is en blijft Sneek kooppcentrum voor veel mensen in de regio en die maken gebruik van de twee belangrijkste invalswegen van Sneek: de Leeuwarderweg en de Jousterkade. En uiteraard het liefst met de auto en ook nog zo dicht mogelijk bij het centrum.

    Spagaat

    En dat brengt het gemeentebestuur in een soort verkeerstechnische spagaat want enerzijds wil men de gemeentelijke toegangswegen autoluw maken en dus fietsvriendelijk, anderzijds wil men voorkomen dat het autoverkeer dat toch naar de binnenstad komt op de spitsmomenten in ellenlange files komt te staan. Een rotonde ter hoogte van de Oosterpoortsburg is dan best op het eerste gezicht een goed idee. Tenzij de brug van de Oppenhuizerweg openstaat. Dan staat binnen een paar minuten het doorgaande verkeer van de Prins Hendrikkade richting Oppenhuizerweg vast. Dat betekent, omdat je maar ruimte hebt voor een beperkte rotonde, dat ook het verkeer van de Prins Hendrikkade naar de Leeuwarderweg vast staat. En doordat ook de auto’s vanaf de Leeuwarderweg richting Oppenhuizerweg door de openstaande brug in de file komen, kan ook het verkeer dat van de Leeuwarderweg rechtsaf wil slaan naar de Prins Hendrikkade geen kant op. Tenzij er bypasses komen voor het verkeer van de Kade naar de Leeuwarderweg en het rechtsafslaande verkeer van de Leeuwarderweg naar de Leeuwarderweg naar de Prins Hendrikkade, is dit op zijn zachtst gezegd een slecht idee.

    Bovendien wordt het er met vrachtverkeer, de trucks met aanhanger, voor de fietsers niet veiliger op. Om de korte draai te halen zwenken veel van die vrachtauto’s uit naar de andere kant en laten zich nou net in die dode hoek de fietsers bevinden, die bescherming nodig hebben. Dat geldt met name voor de wat oudere vrachtwagens die nog niet beschikken over meedraaiende achterwielen.

    Oude situatie

    De oude situatie, met op alle drie de wegen voorsorteerstroken, met sensoren in de weg (of via bluetooth) die de verkeersintensiteit meten en daarop afgestelde verkeerslichten, en dat in combinatie met een 30 kilometer per uur snelheidsbeperking en een apart fietspad op de Leeuwarderweg komt volgens mij nog in de buurt van de minst slechte oplossing. Voorwaarde voor de bescherming van fietsers is dan wel dat er op het brede deel aan beide kanten van de Prins Hendrikkade ook fietspaden worden aangelegd.

    Maar ik ruil mijn mening graag in voor een betere; waar je ook voor kiest, het was een gevaarlijk kruispunt en dat zal het altijd blijven, als kruispunt en als rotonde. Dat je de auto minder ruimte wil geven juich ik alleen maar toe, maar als je dat wilt doen door een rotonde aan te leggen, waardoor het nog aanwezige autoverkeer binnen een paar minuten vastloopt (frustratie bij automobilisten, geen gastvrij Sneek) bij openstaande Oppenhuizerbrug, sla je de plank volgens mij flink mis.

    BeantwoordenVerwijderen