Ondernemers willen fietsers terug in winkelcentrum Joure

Wel vrachtwagens, maar geen fietsers in de Midstraat
(bron: LC) Het fietsverbod in de Midstraat in Joure werkt niet. De Fryske Marren draait de afsluiting deels terug. Het winkelen in de Midstraat moest er aantrekkelijker van worden, bedachten burgemeester en wethouders van De Fryske Marren. Ze besloten per 1 mei een groot deel van de winkelstraat in het dorp tijdens winkeltijden tot verboden gebied te verklaren voor fietsers. De beslissing viel verkeerd bij de ondernemers. Het kost hen klanten, mopperden ze. Bovendien vonden veel Jousters het krom dat vrachtwagens wel tot een uur ’s middags in de Midstraat mogen komen om te laden en lossen.

Personeel van Bloemenmagazijn Suurmeijer en Boekhandel Holtrop begonnen een handtekeningenactie, met het doel de proef terug te draaien. In een ommezien werden tweeduizend steunbetuigingen opgehaald.


De Fryske Marren krabbelt nu terug. Vanaf volgende week zijn fietsers weer welkom tot een uur ’s middags. ,,In de praktijk blijkt de proef niet het gewenste effect te hebben’’, zegt wethouder Frans Veltman. Vooral oudere inwoners klaagden bij de gemeente. ,,Die zijn aangewezen op de fiets voor hun boodschappen.’’ Ondernemers overtuigden de wethouder met cijfers van teruglopend
winkelbezoek sinds de start van de proef. Over de oplossing van de gemeente zijn de actievoerders
niet te spreken. ,,Een doekje voor het bloeden’’, reageert Hanneke Suurmeijer.
,,Het kost ons alsnog klandizie.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten