Nieuwe knooppunten voor de Elfsteden Fietsvijfdaagse

Vele duizenden wielrijders hebben de tocht der fietstochten wel eens in één dag gereden. Omdat dit niet voor iedereen haalbaar is, hebben de stichting FrieslandBeweegt en de Fietsersbond Fryslân het initiatief genomen voor een 5-daagse versie. Het is niet alleen een bijzondere fietsmeerdaagse geworden omdat hij in 5 dagen verreden wordt, maar ook omdat het een rondrit via de fietsknooppunten is. 
 
Knooppunten
Voor de routes wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de bekende fietsknooppunten. In de praktijk bleken die echter niet overal aanwezig, hierom moest er de afgelopen jaren bijvoorbeeld in Dokkum extra gepijld worden. In samenwerking met de beheerder van het knooppuntnetwerk, de Marrekrite, zijn hier nu extra fietsknooppunten bijgeplaatst. Ook zijn de meeste problemen met de bewegwijzering op de route inmiddels aangepakt. Enkele grote wegenbouwprojecten vergden een aanpassing in de bewegwijzering. Een mooi voorbeeld van hoe een evenement structureel kan bijdragen aan de kwaliteit van het fietsnetwerk.
 
Bijzondere routes
Natuurlijk worden onderweg de 11 historische steden aangedaan en krijgen de deelnemers hier een stempel op de Elfstedenkaart. De route zal verder sterk afwijken van de traditionele tocht. De nadruk ligt bij het beleven van de diversiteit van het Friese landschap en is dan ook een stuk langer, in totaal is hij 270 km. Op maandag 20 juli wordt er vanuit Leeuwarden, via Dokkum naar Rottevalle in het oosten van de provincie gefietst. Dinsdag gaat het via Sneek, IJlst en Sloten naar Oudega, vervolgens wordt er op weg naar Molkwerum in Stavoren en Hindeloopen gestempeld. Dag 4 gaat dan weer verder via Workum en Bolsward naar Harlingen en op vrijdag gaat het via Franeker terug naar Leeuwarden. Hier ligt vervolgens een mooi Elfstedenkruis voor de deelnemers klaar.
 
Deelnemen
Er kan nog t/m 12 juli ingeschreven worden voor deze tocht. De deelnemers kunnen er bij inschrijving voor kiezen om van de pendelbus naar de finish-/startlocaties gebruik te maken, de organisatie doet bagagevervoer voor de deelnemers die met een trekkerstentje meereizen en ook is er een hotelarrangement in Leeuwarden. 
 
Meer informatie op FrieslandBeweegt.frl/11-Steden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten