Waar blijft het fietspad langs de Gernierswei?

Op het traject Berltsum-Wier zijn In de periode 2005-2014 twee bromfietsers, drie fietsers, één wandelaar en één hond allen lichtgewond geraakt.
Eén spelend kind raakte zwaargewond. De meeste slachtoffers en automobilisten kwamen uit Minnertsga en Berltsum. Dat blijkt uit officiële bronnen.
En dan zijn er nog de zogenaamde bijna-ongelukken door hardrijders. Er is nooit aangegeven door verkeersdeelnemers dat vrachtauto’s en de bussen van Arriva te hard rijden. Maar het is voor de fietser wel beangstigend als deze voertuigen rakelings de fietser voorbij gaan met een enorme zuigkracht, zodat een onbehaaglijk onveiligheidsgevoel nog uren nawerkt.

Op de Gernierswei wordt niet meer gefietst

Vrijwel het hele dorp Wier fietst niet meer over de Gernierswei. De trailerhelling is onbereikbaar voor fietsers. Daarnaast kunnen hengelsporters en mensen vanaf de boot Berltsum-Wier niet bereiken over de zeer gevaarlijke Gernierswei.
De gemeente Menameradiel zou hier beslist eens naar moet kijken in verband met onwetende boottoeristen, omdat het terrein heel mooi is ingericht en uitnodigt tot een ‘mooie wandeling’ over de Gernierswei.
Er rijden zo’n 2250 gemotoriseerde voertuigen per werkdag over het traject Berltsum-Wier met hoge snelheden. Op het Bedrijventerrein-West rijden zo’n 3500 gemotoriseerde voertuigen per werkdag. Terwijl de Fietsersbond met 1500 gemotoriseerde fietsbewegingen al een fietspad adviseert.
Het bord ‘Verboden te fietsen’ heeft al tot veel ergernissen geleid.

Ook ondernemers pleiten voor een fietspad
De ondernemers Bedrijventerrein Berlikum West: “Onze werknemers hebben dagelijks niet de behoefte om eerst een recreatief ommetje over schelpenpaden te fietsen of te brommen. Een nuttig fietspad langs de Gernierswei Wier-Menaam is daarom dringend noodzakelijk, zodat onze bedrijven gemakkelijker vindbaar zijn met de fiets of brommer. Onze werknemers komen uit Menaam, Minnertsga, Sint Jacobiparochie, Wier en de hele regio met de brommer of op de fiets.”
Bewoners die het traject Menaam-Berltsum fietsen, geven massaal aan dat er sprake is van omwegen, onvindbaarheid, gevaren door de drukte en hardrijders door onlogische routes.
Door de ligging van de nieuwe Haak om Leeuwarden is er een verschuiving gekomen in het aantal verkeersbewegingen van het auto- en vrachtverkeer in rijroutes door Menaam.
De fietsroute vanaf de Anskereed naar Menaam is daarom ook niet meer veilig. Maar meer verkeersbewegingen geeft ook een toevoeging op de economie in het noorden, zo geven de ondernemers aan.
Dat is de reden waarom de Haak is gemaakt, maar dan moet de Gernierswei wel veilig zijn ingericht zijn. Hoog tijd voor een logisch fietspad met grote kansen voor een verbeterde bereikbaarheid, de leefbaarheid en economie van de toekomstige gemeente Westergo.

Hieke Joostema-Greidanus
Coördinator Fietsknelpunten Menameradiel
Fietsersbond Friesland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten