Fietspad Kloosterweg komt er nu toch

(Bron: grijpvogel.nl)
De bevolking van Elsloo en Tronde heeft er al jaren via Plaatselijk Belang bij de gemeente Ooststellingwerf op aangedrongen om een fietspad langs de Kloosterweg naar Oud-Appelscha gerealiseerd te krijgen. Al meer dan vijftig jaar wordt er over gesproken en de laatste vijftien jaar, door de toenemende verkeersdrukte op de Kloosterweg, is het steeds actueler geworden om het fietspad te realiseren.
Maar vorig jaar leek men in Elsloo  de moed al haast te hebben opgegeven toen, ondanks de belofte, de eerste schep maar niet de grond in ging. De planning was dat in 2010 al met de aanleg zou worden begonnen.

Zowel de provincie Fryslan, de gemeente Ooststellingwerf, als de actieve Landinrichtingscommissie van het de “gouden driehoek” Oosterwolde-Elsloo-Appelscha en de Dienst Landbouw Gronden werkten er hard aan om de realisatie te bevorderen, maar liepen voor wat de grondverwerving en de diverse onderzoeken behoorlijke vertraging op. Niet alle benodigde grond was toen al in eigendom van de gemeente en het aankopen daarvan vergde meer tijd dan werd verwacht. Ook oplossingen ten aanzien van de tracékeuze langs de begraafplaats bij Terwisscha en bij het water-winbedrijf van Vitens aldaar  zorgde voor oponthoud.



Grotere kaart weergeven
Nadat alle onderzoeken en problemen waren opgelost, werd half april van dit jaar de vergunning voor de aanleg verleend. Vooruitlopend op de aanlegwerkzaamheden heeft Staatsbosbeheer in het voorjaar, in het kader van het reguliere beheer en onderhoud, een tracé vrijgemaakt. Begin september is men met de voorbereidende werkzaamheden begonnen. De nog aanwezige begroeiing is onlangs door de aannemer verwijderd en is de benodigde werkruimte vrijgemaakt van bosgrond en stobben.

Met grote graafmachine’s en kiepers, stobbenverslinders, vele hopen geel- en zwart zand, alsmede een open tracelint door het bos, kan men momenteel zien waar het tracé van het recreatief-utilitair fietspad komt te liggen. Vooral bij Terwisscha en dan name bij de waterzuivering en de begraafplaats aldaar is men sinds vorige week behoorlijk aan het werk om een zandbed achter de bomenrij aan te leggen.
De aanleg van het fietspad maakt deel uit van de tweede uitvoeringsmodule landinrichting Oosterwolde-Elsloo-Appelscha. Hierin zijn drie inrichtingsprojecten opgenomen. Het betreft de inrichting van circa 100 hectare natuur rondom het Canadameer, circa 14 bunder rondom het natuurgebied De Schaopedobbe en de aanleg en gebruik van een 5,2 kilometer lang fietspad langs de Kloosterweg tussen Elsloo en Terwisscha.

Het toekomstige betonnen fietspad wordt twee meter breed en loopt vanaf het buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de zuidzijde van de Kloosterweg. Ter hoogte van de Muldersweg steekt het fietspad de druk bereden Kloosterweg over en komt aan de noordkant van deze weg te liggen tot aan het beoogde uitbreidingsplannetje bij Elsloo. Bij de oversteken bij de Muldersweg en de Canadaweg komen snelheidsremmende maatregelen.
Het pad, dat door Becone betonverharding BV uit Drachten wordt uitgevoerd, voert deels door de bosrand en maakt in het bos kleine slingers om het kappen van waardevolle bomen te sparen. Voor de rest komt het achter de bomen in de landerijen parallel aan de Kloosterweg te liggen. Ten behoeve van het betonfietspad wordt eerst een cunet gegraven en wordt een verhardingslaag aangebracht.
Volgens de planning  moet het fietspad eind november klaar zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten