Fietsroute door de Friese Wouden

(uit de LC van 11-8-2012, tekst en foto's Wim Schrijver)

De ‘Streek- en smaakroute Friese Wouden' wordt op de bijbehorende kaart aan de man gebracht als ‘Verrassend anders'. Zulke slogans moeten natuurlijk ronken, maar wie zich laat verleiden en op een mooie dag de fiets pakt om Zuidoost-Friesland te verkennen, zal ontdekken dat er niks mis is met die kreet.
De ‘Friese Wouden' (€3,50) is de vijfde van vijf kaarten, waarmee het fietsroutenetwerk in de provincie is afgedekt. Als gebruikelijk kan de gebruiker zelf een route uitzetten tussen de tientallen knooppunten, de genummerde blauwe balletjes op de kaart.
Als het aan de samenstellers ligt, pak je onderweg ook een aantal van de rode balletjes mee: uitspanningen, maar ook andere bedrijven en bezienswaardigheden (denk aan een forellenkwekerij, boerengolf, ijsmakerij of galerie - ruim vijftig in totaal). Die worden u aangeboden door De Buorkerij, de stichting van ondernemers in de regio en de als De Frije Wiken verenigde veertien dorpen tussen Oranjewoud, Beetsterzwaag en Appelscha.

Mooie uitvalsbasis voor onze route is de streekmarkt, een initiatief van De Buorkerij, die iedere eerste zaterdag van de maand (tot en met oktober) in Oldeberkoop wordt gehouden. Oldeberkoop is op zo'n dag eigenlijk te gezellig, en de geuren op de markt te aantrekkelijk, om bijtijds te vertrekken voor een aardige tocht. En dan hebben we het nog niet eens over het oude dorp rond de middeleeuwse Bonifatiuskerk (plus poort!) op de zandruggen tussen Linde en Tjonger.
We gaan richting Oude- en Nieuwhorne langs het water zoals je dat hier veel tegenkomt: smal en recht, voor degenen met een boot te verkennen als de Turfroute. Vaak passeer je bruggen die nog echt bruggen mogen heten. Met slagbomen, ophaalmechanisme en planken die net als de streek zelf getuigen van een hard en zwoegend bestaan.

Op menige plek op de route waan je je met een beetje verbeelding terug in de tijd. Zo zou je in Bontebok, het volgende station op het traject, nauwelijks verrast zijn wanneer op de Schoterlandse compagnonsvaart een paar turfschepen passeren.
Via Jonkerslân, Gorredijk en Hemrik zakken we bij Klein Groningen weer naar het zuiden om via Diaconieveen en Nijeberkoop in Olderberkoop terug te keren. Buiten de dorpen met fraaie kerkjes, klokkenstoelen en bescheiden huizen, is het genieten van het uitzicht op maïsvelden en over de weilanden met onverstoorbare koeien, schapen en paarden, mits de boomsingels en de houtwallen je het zicht toelaten.
Want, de Friese Wouden kunnen zich - ondanks de stoere naam - dan wel niet meten met de bossen rond Appelscha, de tocht in het coulissenlandschap is op zo'n zonnige dag heerlijk lommerrijk. Dat stemt, net als de ruime aanwezigheid van pleisterplaatsen - de ‘rode balletjes' - dankbaar.
> www.friesestreekmarkt.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten