Elfstedenroute testbaan electrische fietsen

Initiatief Fries Bureau voor Toerisme 
LEEUWARDEN (NL) – De 254 km lange Elfstedenroute blijkt een ideale testbaan voor elektrische fietsen. Dat heeft het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, ontdekt. De eigen pechdienst moest dit jaar veel vaker in actie komen dan voorgaande jaren, vooral voor gebruikers van de steeds populairder wordende elektrische fiets.

De meest voorkomende pechgevallen waren het uitvallen van de trapondersteuning in regenbuien, onleesbare displays door condens, oplaadproblemen, defecte stekkers, geen verbinding tussen de afneembare display en de console en te zwakke accu’s, banden en spaken. Vaak was de uitval van de trapondersteuning ook een raadsel voor de merkdealer. Ook is het voorgekomen dat de speciale elektrofietsendrager van de auto bezweek onder het gewicht van de fietsen.
Directeur Albert Hendriks van het niet merkgebonden bureau voor toerisme: “De duurste is niet vanzelfsprekend de beste, zo hebben wij en onze gasten vastgesteld. Ook opmerkelijk: oudere, eenvoudige modellen, die nog steeds in productie zijn, blijken in de praktijk het minst storingsgevoelig.” Volgens Hendriks vinden testen die consumentenorganisaties en bladen met e-bikes uitvoeren, vooral bij mooi weer plaats. “Test de uitverkoren ‘beste e-bike’ of ‘e-bike van het jaar’ maar eens in de ruige praktijk. In of na regenbuien tijdens de Elfstedentocht staakten gloednieuwe uitverkoren elektrische fietsen hun diensten, terwijl niet gelauwerde producten nergens om gaven.”

Niet te fietsen 
Uitval van de trapondersteuning is vooral vervelend voor mensen met problemen met de knieën of zwakke beenspieren. “Bepaalde elektrofietsen hebben een heel hoog eigen gewicht of een verkeerde geometrie en fietsen loodzwaar als de motor het niet meer doet, ondanks de zeven of acht versnellingen. Maar er zijn ook moderne e-bikes die je zonder meer als een luxe toerfiets kunt gebruiken, zónder trapondersteuning. Meestal zijn dat de lichtere sportieve e-bikes met een open kettingkast.” De hoogste trapondersteuningsstand, de boost-stand of stand 3 tot 5, wordt door huurders van e-bike in Friesland het meest gebruikt. 

Ontdekkingsreis 
Veel boekers van een Elfsteden-fietsarrangement huren bij Friesland Holland een elektrofiets omdat ze het gebruik eens willen ervaren of omdat ze hun eigen e-bike veel te zwaar vinden om op een fietsendrager te zetten. Eenmaal in Friesland ontdekken ze dat bepaalde e-bikes kilo’s lichter zijn dan hun eigen, comfortabeler en makkelijker te bedienen zijn of lichter fietsen. “Vooral Duitsers zijn aangenaam verrast over de kwaliteit van Nederlandse e-bikes”. Het veruit favoriete frame is het damesmodel vanwege de beste op- en afstapmogelijkheden.

Naar de vakman 
Wie de fiets van zijn keuze wil aanschaffen wordt door het toeristenbureau naar de dealer bij hem of haar in de buurt verwezen. Hendriks: “Wij verkopen geen fietsen en adviseren ook niet een bepaald merk. De een vindt een merk en model super; een ander vindt dezelfde fiets helemaal niks. De een prefereert een zeer krachtige en direct in actie komende motor, de ander kiest voor een meer geleidelijke, sportievere ondersteuning. Weer een ander vindt het frame, extra lage instap of sportieve uitstraling, het gewicht, de prijs, het design, de actieradius, de merkbekendheid en servicepunten belangrijk. Vaak betreft het een combinatie van eigenschappen en kenmerken. Service begint meer gewicht in de schaal te leggen nu men ontdekt dat een elektrische fiets niet zonder goede instellingen en onderhoud van een vakman kan.”

Elfstedenroute als testcircuit 
Friesland Holland Travel, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme, is begonnen met de verhuur van meerdere merken en modellen elektrische fietsen, allemaal nieuwe of nog in productie zijnde modellen. “Demo E-bikes voor onze gasten om uit te proberen. De Elfstedenroute fungeert zo als een proefbaan.”

Gratis pechhulp 
Boekers van een arrangement die in Friesland pech krijgen met hun eigen of gehuurde elektrische fiets krijgen binnen anderhalf uur een nieuwe e-bike als vervangend vervoer van Friesland Holland Assistance, de pechdienst van de reisorganisatie. “Deze snelle gratis service wordt zeer gewaardeerd. Hij geldt overigens ook voor gebruikers van een gewone fiets.”

1 opmerking:

  1. Wij zijn blij met bovenstaande tekst. Hieruit blijkt dat testen vaak subjectief zijn. Ons advies is;kies een fiets waarachter een solide organisatie staat. Dat is geen garantie voor storingsvrij rijden, maar wel voor een goed serviceapperaat. Grote merken zullen u bijna nooit rechtsteeks helpen bij problemen (alleen via de dealer) maar ondersteunen dealers vele malen beter. Voorbeeld: 1e generatie electrische fietsen van Gazelle had veel problemen. Vervelend voor de klant, maar als dealer een goede relatie met Gazelle heeft, zijn ze hem en dus ook de berijder blijven ondersteunen.
    M.b.t. regen/vocht; vooral bij vervoer achter op de auto of caravan/camper, verwijder de accu en (indien mogelijk)display en dek contactpunten zoveel mogelijk af met plastic zakjes i.c.m. worgstrips. Wij behandelen overige gevoelige delen ook wel met vaseline bij 'nat-weer-problemen'.
    Met vriendelijke groet fietswinkel Mient de Vries Leeuwarden.

    BeantwoordenVerwijderen