Fryslan provincie met minste fietspaden

Provincie Fryslan is de provincie met de minste fietspaden per hectare landoppervlak in NL. De Randstad provincies voeren de lijst aan. Net boven Fryslân staan Groningen en Zeeland. Zie ook het rapport: wat levert de toename van het fietsgebruik op?

Decathlon Winterfiets Elfstedentocht 2017 groot succes!

Op zondag 5 februari is al weer de derde editie van de Decathlon Winterfiets Elfstedentocht onder prima weersomstandigheden verreden. De tocht georganiseerd door Friesland Beweegt en de Fietsersbond afdeling Fryslân werd een groot succes. Ongeveer 950 deelnemers zijn de uitdaging aangegaan en hebben de fietstocht der tochten, met start en finish in Leeuwarden, uitgereden. Over een afstand van 200 km werden de bekende elf Friese steden aangedaan. Het goede weer zorgde er mede voor dat er weinig uitvallers waren.De beloning van alles was een voldaan gevoel en een mooie medaille.

"Tritich op het Fytspaad, hurdfytsers op'e dyk"

In opdracht van de Fietsersbond heeft een onderzoek plaats gevonden  naar de praktische uitwerking van een maximumsnelheid op fietspaden in Fryslân. Het onderzoek, uitgebracht in december 2016,  is uitgevoerd door Jeffrey Peereboom in het kader van een afstudeerscriptie rechtenopleiding van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Waar gaat het over ?
Door de opkomst van de elektrische fiets worden fietspaden steeds voller en wordt het snelheidsverschil tussen de verschillende verkeeersdeelnemers op fietspaden  ook steeds groter.

Signalen vrijwilliger worden opgepakt door gemeente

De afgelopen maanden heeft de gemeente Menameradiel het fietspad Wier-Berltsum onder handen genomen. En dat was nodig ! Namens de Fietsersbond werd door Hieke Joostema-Greidanus bij de gemeente melding gemaakt van naadvorming tusssen de tegels, overgroei van onkruid, hobbels en kuilen. De gemeente heeft er letterlijk geen gras over laten groeien en het hele fietspad Wier-Berltsum ( 2 km) vernieuwd. Een goede zaak dat de gemeente snel en adequaat heeft gerageerd op de signalen van de vrijwilliger van de Fietsersbond ! Bron: www.berlikum.com

Strijd voor behoud fietspad langs de Kanaalweg


De strijd over het fietspad tussen Cammingaburen en de Leeuwarder binnenstad - langs de Centrale - is nog niet opgelost. Burgemeester en wethouders staan met hun plan lijnrecht tegenover het Wijkpanel, ondersteund door de Fietsersbond, de Friese Poort en Caleidoscoop, zo bleek in de commissievergadering van de gemeenteraad op 16 januari j.l. Waar gaat het om. Het gaat om het fietspad dat vanaf de Franklinstraat langs de Centrale naar de woonwijk leidt. Nu ligt er zowel aan de noord- als de zuidzijde een pad. Het voornemen is om beide paden aan de zuidzijde te concentreren.

Beetsterzwaag-Bakkeveen fietsroute van het jaar 2017

Het  bureau voor toerisme Friesland Holland heeft de slingerroute Beetsterzwaag-Bakkeveen uitgeroepen tot Fietsroute van het jaar 2017. Het traject voert langs zeer verschillende natuur- en weidelandschappen en is goed te volgen met behulp van een compacte viertalig gedetailleerde full-colour fietsroute kaart met knooppunten, afstanden tussen knooppunten, geselecteerde rustpunten, bezienswaardigheden en  verblijfsaccomodaties zoals campings en hotels. Deze en andere routekaarten worden nu speciaal ontwikkeld ter bevordering van het toerisme in de regio en leiden de fietser naar de meest verrassende  plekken van Friesland. De kaarten zijn vanaf januari 2017 gratis verkrijgbaar bij de deelnemende horeca-en recreatiebedrijven in de regio. De locaties worden in de vele magazines en websites van het bureau van toerisme bekend gemaakt. Bron: www.friesnieuws.nl

Verwarring over spelregels speed pedelec

Sinds 1 januari 2017 moet de speed pedelec - de e-bike met een maximumsnelheid van 45km/h - op veel plaatsen de rijbaan op. De reden is dat de snelle fiets volgens de wet gelijk gesteld is aan de bromfiets. De speed pedelec moet eveneens per 1 januari een geel kentekenplaatje hebben en verder wordt de de speciale pedelec-helm verplicht. De berijder van de speed pedelec moet binnnen de bebouwde kom de rijbaan op. Voor mensen die nu al een speed pedelec hebben geldt dat zij tot 1 juni de tijd krijgen om het blauwe plaatje te vervangen door een gele en vanaf dat moment zijn zij ook verplicht de speciale helm te dragen.

Fiets-en Wandelbeurs 2017

Het is weer zo ver! De Fiets-en wandelbeurs 2017 komt er weer aan. Op zaterdag 11 en zondag 12 februari is er de jaarlijkse Fiets-en Wandelbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht.
De Fiets-en Wandelbeurs is inmiddels een begrip. Actievelingen kunnen er workshops volgen, nieuwe fietsen testen en inspiratie opdoen voor een outdoorvakantie.
Tijdens de beurs worden ook de Fiets-en wandelroute van het jaar bekendgemaakt. Ben je specifiek geïnteresseerd in in een nieuwe e-bike, speed pedelec of e-mountainbike ? Tegelijk met de beurs vindt ook de z.g. E-bike Xperience plaats, die je met je toegangskaartje kunt bezoeken.
Bron: ANWB-18 januari 2017


De fiets bestaat in 2017 maar liefst 200 jaar !

In 1817, 200 jaar geleden, ontwierp baron Karl Drais von Sauerbronn een voertuig met twee wielen, de zogenaamde draisine, velocipede of loopmachine. Dit voertuig zou de voorloper worden van de fiets, zoals wij die vandaag de dag kennen. Later ontwikkelde hij ook driewieler-uitvoeringen. Men heeft lang gedacht dat Leonardo da Vinci de fiets bedacht had, maar dat bleek alleen als ontwerp. Het prototype, waarmee de uitvinder in één uur dertien kilomter aflegde, woog 22 kilo,net zo zwaar als de lichtste e-bike nu. Een mooi exemplaar loopfiets, gebouwd omstreeks 1830 staat in het museum Paleis het Loo in Apeldoorn. Maar ook dichterbij, in het Batavus Museum in Heerenveen, is een exemplaar van de loopfiets te zien.

Het SWOV pleit voor meer vrijliggende fietspaden

De belangrijkste adviseur verkeersveiligheid, Peter van der Knaap, directeur van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV, fileert het Nederlandse verkeersveiligheidsbeleid. In 2014 stokte het aantal verkeersdoden op 570 , in 2015 kwamen 621 mensen om. Een uitzonderlijk grote stijging van 9 procent en de hoogste stijging van heel Europa. De eerste maanden van 2016 duiden ook op een stijging. Als het gaat om de veiligheid van nieuwe auto's dan bungelt Nederland in Europa op plek 23 van 26 landen. Volgens van der Knaap komt dat omdat in Nederland de bijtelling niet alleen gebaseerd is op de uitstoot maar ook op het gewicht en dus is er beknibbeld op allerlei veiligheidsvoorzieningen waaronder automatische remsystemen. Ook de belastingvoordelen op energiezuinige auto's hebben er voor gezorgd dat we minder veilige en kleinere auto's hebben gekocht. Maar er is volgens hem méér mis dat niet bijdraagt aan de verkeersveiligheid.

Recreatieve fietsers geven Fryslân een dikke voldoende!

ANWB onderzoek recreatief fietsenDe ANWB heeft deze zomer, in samenwerking met de Fietsersbond, de Nederlandse Toerfietsunie en de Stichting Landelijk Fietsplatform, een onderzoek gehouden onder in totaal 11.228 recreatieve fietsers. In november zijn de resultaten bekend gemaakt.
Het belangrijkste resultaat uit het onderzoek is, dat het recreatief fietsen in de provincie Friesland met een waardering van een 8.0 hoog scoort.
Naast tevredenheid over de veelal mooie omgeving waar gefietst kan worden, zijn er wensen en verbeterpunten.
Op het gebied van fietsveiligheid stoort men zich op de fietsroutes aan onder meer gevaarlijke oversteekpunten, onduidelijke rotondes en onoverzichtelijke punten. Ook stoort de drukte op de fietspaden, asociaal gedrag van medeweggebruikers, de snelheidsverschillen op het fietspad en hinder van landbouwverkeer.

Maak geen hooghoutbrug van de Reigersbrug

Gemeente Dongeradeel heeft gehoor gegeven aan het massale protest van omwonenden tegen de voorgenomen verwijdering van de brug. De Fietsersbond is net als de wijk, de school en de supermarkt echter niet blij met het voornemen om van de brug een "hooghout" - constructie te maken, zoals bijv. het bruggetje van Barlehiem. Voor fietsers betekent dit afstappen. Dit terwijl het nu een veel gebruikte en volwaardige fietsverbinding is. De Fietsersbond Dongeradeel heeft in een uitvoerig schrijven aan de gemeenteraad en de voor het project Súd Ie en Wetterfront Dokkum verantwoordelijke gedeputeerde Kramer haar ongenoegen over deze oplossing onderbouwd aangegeven.

Fietskluizen bij bushalte Holwerd en Transferium Drachten


Vanaf begin december is de provincie Fryslân een proef gestart met acht fietskluizen bij de provinciale busluis aan de Haniastrjitte te Holwerd. Het gaat om een proef van een jaar.

Fietsverlichtingsactie ‘Ik Wil Je Zien’ in Franeker



Op vrijdag 4 november jl. vond in Franeker de eerste fietsverlichtingsactie ‘Ik Wil Je Zien’ plaats ism de politie en VVN.

Wie zonder licht fietste werd aangehouden en kon een boete van €65,- euro voorkomen, wanneer een lampje van €2,- euro werd gekocht bij de Fietsersbond.

Geen kentekenplicht landbouwverkeer

Tweede Kamer stemt tegen kentekenplicht landbouwvoertuigen en kiest voor snelheidsverhoging naar 40 km/u.

Onbegrijpelijk besluit in de Tweede Kamer: met een krappe meerderheid heeft de Tweede Kamereen wetsvoorstel om de kentekenplicht voor alle (landbouw)voertuigen in te voeren, verworpen.

Het wetsvoorstel wordt maatschappelijk breed gedragen, door o.a. ANWB, VVN, Cumela en ook de LTO, maar politiek Den Haag wil daar blijkbaar geen rekening mee houden.