Hoe zorg je ervoor dat zoveel mogelijk fietsen gezond blijven rondrijden? Precies! Door de fietsen na te kijken. Upgraders van Piter Jelles !mpulse in Kollum vinden het fantastisch dat er in Nederland zoveel gefietst wordt. Helaas mankeert er wel eens iets aan een fiets. De Upgraders hebben daarom een speciaal fietsenspreekuur geopend. Tijdens dit spreekuur kijken zij, samen met de Fietsersbond uw fiets na. U krijgt naast uw gekeurde fiets ook een aardigheidje waarmee u ook fietsen aan de andere kant van de wereld gezond helpt te houden.
Op de fiets boodschappen doen of toch maar met de auto?
Upgraders, dit keer leerlingen uit de 2e klas van Piter Jelles Impulse in Kollum hebben daar een duidelijke mening over. ‘Iedereen weet eigenlijk wel dat fietsen beter voor het milieu is, maar niet iedereen staat erbij stil dat fietsen ook beter voor de mens zelf is!’ aldus Upgrader Sanne ‘Tenzij de fiets iets mankeert, want dan kun je niet meer veilig fietsen en kun je misschien een ongeluk krijgen.’ Helaas schort er vaak wel iets aan een fiets.
Verlichting die niet werkt, een ketting die er steeds af blijft vallen of remmen die het niet meer zo goed doen. Door fietsen op mankementen na te kijken wordt het voor de fietser veiliger om aan het verkeer deel te nemen. ‘De Fietsersbond komt op voor de belangen en veiligheid van de fietsers, maar het is ook belangrijk dat fietsers zelf aan hun eigen veiligheid denken. ’aldus Richard Vallinga van de Fietsersbond.
Wethouder Jelle Boerema opent de Upgrade-actie |
Deze stichting bevrijdt kinderen uit een kindergevangenis in Kampala om ze een toekomst te geven. Bij deze toekomst hoort ook leren fietsen. Door de slechte wegen in Oeganda gaan fietsbanden snel stuk. FoodStep zorgt er persoonlijk voor dat de alle binnenbanden, reparatiesetjes en andere ingezamelde donaties bij de fietsen en kinderen in Oeganda aankomen. Upgrader Andrea vertelt: ‘Wij zijn hier best wel verwend met onze fietsen. In Oeganda heeft lang niet iedereen een fiets, en die er wel één hebben, kunnen deze niet repareren. Met deze Upgrade maken we niet alleen hier, maar ook aan de andere kant van de wereld een verschil!’
Een Upgrade is een korte maar vooral positieve actie waarmee jongeren tussen de 12 t/m 26 jaar aandacht vragen voor Millenniumdoelen en/of Mensenrechten. In Friesland ligt de organisatie van het landelijke jongerenprogramma Consumptie Verplicht, waar het Upgraden deel van uitmaakt, in handen van Tûmba. Zij benaderen actief jongerenorganisaties om deel te nemen aan dit project en ondersteunen waar nodig de jongeren die gaan Upgraden. Het vastleggen op film en het bereiken van de media is een essentieel onderdeel van het Upgraden. Daarom wordt er van iedere Upgrade opnames gemaakt, dit keer door Anne Runia Producties, die na afloop te zien zijn op de landelijke portal http://upgraden.nu en op de facebookpagina ‘Upgraden Fryslân’. (bron: www.tumba.nl)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten