Veeg eerste de fietspaden sneeuwvrij

Bij de behandeling van de notitie verkeersveiligheid in de commissie Bestuur&Middelen heeft de Fietsersbond er voor gepleit om voortaan eerst de fietspaden sneeuwvrij te maken. De fietser is in de sneeuw de meest kwetsbare verkeersdeelnemer. Ondanks de goede bedoelingen van de gemeente blijkt het in de praktijk nog vaak te haperen. Fietsers van buitenuit klagen erover dat het sneeuwvrij  maken ophoudt bij de gemeentegrens van Leeuwarden. FB sprak in aan de hand van een presentatie.

Uit de Leeuwarder Courant:
LEEUWARDEN - Fietspaden in Leeuwarden zouden nog voor de autowegen schoongeveegd moeten worden, vindt de Fietsersbond. Fietsers zijn in het verkeer veel kwetsbaarder. Wanneer er veel sneeuw valt, zoals afgelopen dagen, zien veel mensen die normaal fietsen zich nu gedwongen met de auto te gaan.
Doordat fietspaden en –stroken zijn ondergesneeuwd, is het voor hen veel onveiliger op de weg. De hoofdrijbaan is vaak al wel sneeuwvrij, zei Kees Mourits van de Fietsersbond maandag tegen de raadscommissie bestuur en middelen. 

Daarnaast zouden het autoverkeer op gevaarlijke kruispunten afgeremd moeten worden en rondom
scholen 30 kilometerzones moeten worden ingevoerd, vindt Mourits. Leeuwarden heeft volgens hem te weinig aandacht voor de veiligheid van fietsers. Landelijk stijgt het aantal ongelukken met fietsers. Rijk en provincie hebben hier aandacht voor, Leeuwarden nog niet, zo vond hij.
Volgens verkeerswethouder Thea Koster (CDA) zijn er bij sneeuw precies evenveel veeg- en strooiwagens op fietspaden als op autowegen onderweg. ,,De auto gaat niet voor." Door de aanleg van meerdere fietstunnels op gevaarlijke kruisingen, zoals Drachtsterplein en Oostergoplein, is de veiligheid volgens haar ook sterk verbeterd. Komend voorjaar komt Leeuwarden met een nieuwe fietsnota.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten