Fiets en fotografeer de fietsknelpunten in je eigen omgeving!


Help mee met het verminderen van ongevallen

De komende maanden worden de fietsknelpunten in de provincie Fryslân in kaart gebracht.
Alle fietspaaltjes, hobbels en bobbels, varkensruggetjes en andere fiets-onvriendelijke of onveilige obstakels worden gefotografeerd en per gemeente op een digitale kaart gezet.
Bij deze grote klus vraagt de Fietsersbond hulp van inwoners van Fryslân! Meld je aan.
De inwoners zijn bekend in hun eigen omgeving en weten vaak heel goed te obstakels te vinden.


Over de fietsknelpunten
Het aantal eenzijdige ongevallen voor fietsers neemt de laatste tijd toe. Dit houdt in dat er niemand anders bij betrokken is. Dit kan op verschillende manieren worden veroorzaakt; bijvoorbeeld door slecht wegdek, stoepranden, paaltjes, boomwortels of hekjes.
Jaarlijks vallen er ongeveer 3000 gewonden door deze obstakels op fietspaden en wegen. Kinderen en ouderen zijn vaker betrokken bij enkelvoudige fietsongevallen. Vooral ouderen lopen daarbij vaak ernstig letsel op.
Minister Schultz van Haegen (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) wil in 2013 de veiligheid van fietsers verbeteren. Ter voorkoming van enkelvoudige fietsongevallen is het vooral van belang dat fietsvoorzieningen veilig zijn en worden afgestemd op de behoeften van de  fietser.

Na inventarisatie van alle obstakels kan de Fietsersbond de fietsknelpunten richting wegbeheerder communiceren. De wegbeheerder kan dan gericht maatregelen nemen, bijvoorbeeld overbodige paaltjes en varkensruggetjes verwijderen, slecht zichtbare paaltjes vervangen door  paaltjes  die voldoen aan de daarvoor vastgestelde eisen of de infrastructuur aanpassen, bijvoorbeeld door een hobbelig fietspad opnieuw te asfalteren.

Heeft u belangstelling om mee te doen met dit project van de Fietsersbond? Hieronder vindt u meer informatie over het project en hoe u zich kunt aanmelden.

Inhoud project
De Fietsersbond wil in de provincie Fryslân een inventarisatie maken van de knelpunten op fietspaden en wegen. Het gaat om: fietspaaltjes, varkensruggetjes en andere gevaarlijke obstakels, gevaarlijke kruisingen met 50 km wegen binnen de bebouwde kom en de hobbels, bobbels of gaten in het wegdek (slecht wegdek). Van alle knelpunten wordt een foto gemaakt met een camera die beschikt over een GPS functie. Met behulp van de GPS functie kunnen de gefotografeerde objecten op exact de juiste locatie op de kaart worden gezet. Alle foto's worden digitaal verzameld en per  gemeente in een themakaart geplaatst.

Waar?
De inventarisatie betreft de provincie Fryslân. Omdat dit een groot gebied is, wordt de provincie in 6 regio's verdeeld. De vrijwilligers bij dit project gaan zoveel mogelijk in hun eigen regio aan het werk.

Wanneer?
De inventarisatie van de knelpunten moet eind mei 2013 afgerond zijn. In overleg met de werkgroepen en vrijwilligers worden de werkzaamheden het komende halfjaar ingepland.

De werkwijze
Voor dit project is een projectleider aangesteld die zorgt voor de coördinatie, de organisatie, de scholing, informatie en de contacten met de werkgroepen.
Wanneer de werkgroepen met vrijwilligers zijn samengesteld, start eerst de korte scholing over de fietsknelpunten en obstakels (waar moet je op letten, wat zijn de officiële vereisten  van fietspaden, paaltjes, etc). Ook  het werken met camera met GPS en het mailen of delen van de foto's via internet komt aan de orde bij de introductie. Na de informatiesessie gaan de vrijwilligers de provincie in met fiets en camera. De grotere steden en plaatsen worden zoveel mogelijk gezamenlijk uitgevoerd. Het fotomateriaal wordt digitaal verwerkt, ook hierbij kunnen vrijwilligers assisteren. Tijdens de looptijd van het project komt de werkgroep een aantal keren bij elkaar in eigen regio.

Meedoen en aanmelden
Wilt u mee doen? Meld u dan aan via het aanmeldformulier hieronder

Na uw aanmelding nemen wij contact met u op.

Contactgegevens project Inventarisatie fietsknelpunten Fryslân
Jetty de Vries | 06 - 52 102 331
Of stuur een e-mail

Geen opmerkingen:

Een reactie posten