Advies over elektrische fiets op de Raai


Advies over elektrische fiets op de RaaiVrijdag 30 maart hebben 55 tweedejaars leerlingen van het technasium (in acht groepen) hun adviesrapport gepresenteerd aan hun opdrachtgever, Kees Mourits van de Fietsersbond, en andere belangstellenden.


Verkeersongelukken

De aanleiding van het onderzoek is de toename van het aantal verkeersongelukken door de komst van de elektrische fiets. De leerlingen hebben de opdracht gekregen om zich te verdiepen in de elektrische fiets, de oorzaken en oplossingen voor deze constatering.

Huis-school route

Een van de onderdelen van het onderzoek was een filmpje maken van de eigen huis-school route en daar de knelpunten van te benoemen. De terugkomende oorzaak voor verkeersonveilige situaties is de snelheid van de fiets en daarmee de langere remweg. 

Infrastructuur voor de fiets

De infrastructuur voor de fiets is hier niet op ingericht. Zo werd geconcludeerd dat fietspaden over het algemeen te smal zijn, de verkeersdrempels te hoog, rotondes gevaarlijk en het oversteken van drukke wegen gevaarlijk.

Toenemende verkoop

De verwachting is ook dat de verkoop van elektrische fietsen toeneemt, niet alleen onder ouderen maar ook onder de jongeren. Het veiliger maken van de infrastructuur voor de ‘elektrische fietser’ wordt door leerlingen dan ook als de voornaamste oplossing benoemd.
Omrop Fryslân was bij de presentatie aanwezig. Kijk en beluister de reportages op de website van Omrop Fryslân

Geen opmerkingen:

Een reactie posten